Balos

Baloldali értékeket képviselö honlap

 

A létezö reál Szocializmus bukása 1.rész

A második világháború után földünk,így Európa is két világrendszerre szakadt.A nyugati Tőkés kapitalista társadalomra,amely már évszázadok óta létezett és működött.A másik rend,amely már a Szovjetunióban fennállt,közép-kelet Európában indult el a maga útján amelyet úgy nevezett létező szocializmusnak hívtak.

 

Hivatkozva Lenin téziseire,miszerint az Imperializmusban  a piacokért folytatott harcban a Föld gazdasági és területi és végső soron a politikai felosztásáért háborúk törnek ki,ezt bebizonyítva a nyugati világ harcot indított a létező szocializmus és ideológiája ellen.Nem véletlenül,már 1948-ban megalakult az Észak-Atlanti Szövetség(NATO)-csak hét évvel később a Varsói Szerződés- és a második világháború után 1953-ban már Koreában háborúztak..Először úgy gondoltak,hogy erőnek erejével az ö számukra idegen és félelmetes ideológia ellen eredményesen fel tudnak lépni.

Tudni kell azt is,hogy a két világrendszer között kibékíthetetlen,antagonisztikus ellentét állt fenn.

Mindezt Európában úgy akarták elérni,hogy 1956-ban Magyarországon,majd 1968.-ban Csehszlovákiában kiprovokáltak un:forradalmakat amelyek az ö számukra kudarcba fulladtak.

Ide lehetne még sorolni az 1953.-as Berlini válságot,de annak más gyökerei voltak,azonban a végén a szovjet és az amerikai tankok farkas szemet néztek egymással Berlin utcáin.

A magyar 1956.-os eseményekről is bővebben lehetne írni,egy külön tanulmányt igényelne mindez.Attól függetlenül a végkifejlet számomra egyértelmű és világos!Egy államrend megdöntése volt napirenden.

 

Miután így erőszakos módon nem  sikerült létező szocialista világrendet megdönteni,más módszerhez folyamodott az imperializmus.A más módszer lényege abban rejlik,hogy a nyugat rájött arra,hogy ha erőszakkal nem megy,akkor majd furfanggal békés úton majd belülről kezdve kell a keleti blokkot bomlasztani.Módszert és taktikát váltott amelyhez nagyszerűen illett az,hogy lengyel katolikus püspök,Krakkó érseke Karol Woytila lett a katolikus egyházfő a római pápa.Hozzá kell tenni azt is,hogy tán Lengyelország volt a keleti tömbön belül a leggyengébb láncszem és a lengyel nép nagyon vallásos.Mindezek után az olasz maffia kezdte pénzelni a Lech Walensa vezette Szolidaritás nevű lengyel szakszervezetet. Így aztán,a nyolcvanas évek közepén már Lengyelországban a belső válság jelei mutatkoztak.

Természetesen a nyugati világ így az USA más módszerekről sem mondott le és a Ronald Reagan vezette USA kormány a korlátozott atomháború stratégiájához folyamodott.Magát az

Államokat is súlyos válságba sodorta ezzel,de így nagy károkat okozott a keleti blokknak elsősorban a Szovjetuniónak.

 

Azért abba is bele kell gondolni,hogy azok a dollár milliárdok amit a fegyverkezési versenyre fordítottak,más mondjuk humán célokra, az emberek jólétének emelésére költötték volna most egészen más helyzet lenne.Nem beszélve a környezetünk szennyezéséről!

Dióhéjban talán ennyit a külső okokról ami véleményem szerint a keleti-blokk felbomlásához vezetett.

Ehhez még annyit,hogy a két német állam egyesülésének  a húsz éves évfordulóján a német tv doku-játekfilmeket mutatott be.Az egyik ilyen filmben,amikor aláírják a német újra egyesülésről elkészített dokumentumot az USA  kormány nemzetbiztonsági tanácsadója G. Rice és a Gorbacsov katona politikai szakértője Ahromajev marsall beszélgetnek és eszmecseréjük végén Ahromajev marsall megjegyzi,hogy most vesztettük el a Második Világháborút. Később ez a tábornok öngyilkosságot követ el.

Tulajdonképpen már el is értünk ahhoz a ponthoz,hogy a létező szocializmus bukásának belső okait elemezzük.

Ha már Németországnál tartunk egy-két szót a valamikori NDK-ról.Már csak azért is,mert bátyám kint élt ebben az országban és van néhány személyes élményem az NDK.s időkről.

Itt ebben az államban még ha baráti  szomszédos szocialista országba akartál utazni vízumra volt szükséged.Az is igaz,hogy egykori állampolgára  Kelet-Németországnak úgy próbált nyugatra szökni,hogy először legálisan más keleti blokkhoz tartozó országba így,pl:hazánkba utazott és így próbált szerencsét.Még egy személyes tapasztalt.1988-ban kilátogattunk bátyámékhoz és felfigyeltünk arra,hogy sok autó antennáján fekete szalag van.A bátyámtól megtudtuk,hogy ezek akarnak kivándorolni az NDK-ból.

Mindezt csak azért írtam le,mert valahogy akkor már egy un: kelet-európai uniót is létre lehetett volna hozni,ahol esetleg személyigazolvánnyal határok nélkül közlekedtek volna az ott élő emberek.

A reál Szocializmus bukása 2.rész

Itt is szét lehet és szét kell választani az egész keleti blokkra jellemzö okokat és specifikusan Magyarországra jellemzöeket.

Itt visszautalok a Társadalom megkésettsége  irásra,ahol ott utalás található arra,hogy tán nem a legszerencsésebb volt kelet-közép Európában egy ilyen társadalom megvalósitása.Leginkább  az egykori Szovjetunió a valamikori  és a mai Oroszországban mégha nagy volt az uralkodó osztály elnyomása és borzalmas  társadalmi viszonyok voltak,az ország gazdaságilag és társadalmilag nem volt olyan fejlett,hogy ott egy ilyen "Szocialista"társadalom  létre jöjjön.Az elnyomás egyenes következmenyekent Oroszországban FORRADALMI uton történt mindez.Biztos,hogy akkor ott abban a helyzetben más megoldás nem volt lehetséges.

Még a jelen korban is a mai Oroszország a fejelett ipari országok között is a legfejlettlenebb!

Okok között keresendö  maga Sztálin személye és maga körül kialakitott "személyi kultusz" ami óriási károkat okozott a masodik világháború elött és után országának és a világháború után a keleti-blokknak.Azért azt felismerte,hogy a második világháborúban hagyni kell a tábornokait dolgozni.Érdekességként egy késöbbi marsallt K.K.Rokoszovszkij tábornokot a számüzetésböl hozták vissza a "Nagy Honvédö Háború" kezdetén.

Az eröszakos kolhoz-TSz- szervezés idején elkövetett bünökért Ukrajnában egyenesen utalták Sztálint és a háború elején a lakosság a németekkel szinpatizált.

A nagy vezér hálálakor,még annyra féltek töle,hogy amikor agyvérzést kapott sem mertek bemenni a szobájaba,ahol haldoklott.

Nagy károkat okozott  Szovjetunió es Jugoszlávia között kialakult feszült helyzet,meg nem értés aminek hatása kiérzödött a masodik világháború után.Titó láncos kutyának nevezése és bélyegzése ami hazánk és a szomszédos Jugoszlávia kapcsolatára is kihatott.

Meg kell említeni az egyes országokban az adott állam,államföi-kormányföi és pártfötitkárainak un."mamut" kormányzását illetve a napi politikában való részvételüket.Véleményem szerint ez is nagy károkat okozott.Évtizedekig egy országot egy személy vagy személyek nem vezethetik.Már csak koruk miatt is,magyarul "begyöpösödnek"konzervativokká válnak.Igen, itt jön az a kérdés,hogy ezen vezetök féltették a hatalmukat.

Moldova György Kádár János könvyvében is megtalálható,hogy az "öreg" hatvan éves korában el akart menni nyugdijba,de se a Szovjet pártvezetés Brezsnyevvel az élén,se a magyar pártapparátus nem engedte.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 134
Tegnapi: 105
Heti: 355
Havi: 1 726
Össz.: 252 694

Látogatottság növelés
Oldal: Balos "A KÖNYV"
Balos - © 2008 - 2018 - balos.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »