Balos

Baloldali értékeket képviselö honlap

2011.dec.14.

Bartus László: A megroggyant Orbán 2011. december 13. kedd 16:21

Bartus László: A megroggyant Orbán

Nincs a világban még egy diktátor hajlamú vezető, aki ilyen rövid idő alatt vált nevetségessé, mint Orbán. A kisebbrendűségi érzésekből táplálkozó paranoia képes túlkompenzáló lelki betegeket létrehozni, akik igen veszedelmesek, ha hatalomhoz jutnak. Az ilyen elnyomó személyiségek borzalmas pusztítást képesek végezni családban, egyházban, államban, ahol nekik kiszolgáltatott emberek fölött uralkodhatnak. Az ilyen ember nem bízik sem magában, sem az alattvalóiban, csak az elnyomásban. Meggyőződése, hogy nyomásgyakorlás által lehet vezetni. A másik személyiségének elnyomásával lehet irányítani, ezért mások fölébe kell kerülnie. Nem is tűr maga körül olyanokat, akik függetlenek, önállóak, akikkel ezt nem teheti meg. Csak azok szolgálhatják, akiket betört erre a feladatra. Csak az erő nyelvén ért, és azt használja ki, hogy normális ember nem az erő nyelvén tárgyal. Egy ideig az ilyen “erős” karaktereket a külvilág karizmatikus figuráknak képzeli. Különleges képességet tulajdonít nekik, amit el kell ismernie, és kiválasztottságuk okán engedelmeskedni kell nekik. Pedig semmi más nem különbözteti meg őket másoktól, csak a gátlástalanság és a törtetés, amit a skizofrén paranoia energizál. Normális ember nem vetemedik olyasmire, amit egy paranoiás megtesz. Ez egy ideig megtévesztő, de ez a mechanizmus szó szerint életveszélyes.

Ezek az emberek megfélemlítik a környezetüket, abszolút tekintélyt követelnek maguknak, és ami a legfontosabb: tiszteletet. Minden vágyuk az, hogy az emberek tiszteljék őket. Ezt egy ideig eredményesen képesek felépíteni, de ha a megfélemlített elnyomottak szeméről lehull a hályog, szerte foszlik a mítosz, összeomlik a felépített hazug szerep, és az elnyomottak meglátják az elnyomó igazi arcát, akkor az alattvalók szemében annak az embernek vége. A hatalmas ember szánalmas, nyomorult féreg lesz előttük, megvetésük tárgya, és akiket megalázott, azok először magukat utálják meg, hogyan engedhették meg, hogy ez az aljas ember így megalázza, elnyomja, terrorizálja őket, olyan dolgokra kényszerítse, amit soha nem tennének meg, utána pedig gyűlöletük az elnyomó felé irányul. És akkor az Isten kegyelmezzen vagy az alattvalónak vagy a diktátornak. Ha a diktátornak van elég ereje, akkor eltapossa, szélsőséges esetekben megöli azokat, akik előtt megsemmisült a tekintélye és átlátnak rajta. Nem tűr maga körül olyanokat, akik kiismerték, akik nem tisztelik vagy nem félnek tőle.

Egy diktátor hajlamú ember számára nincs nagyobb vereség, mint amikor nevetségessé válik. Nem az, ha nevetségessé próbálják tenni, és a “humor eszközével” harcolnak ellene, hanem az, ha ő teszi magát nevetségessé. Egy diktátor addig diktátor, amíg nem nevetséges. Utána nincs szellemi és lelki hatalma azok fölött, akik előtt nevetségessé tette magát. Ebben az esetben elvileg két dolog lehetséges: vagy megalázza magát és megváltozik, emberi hangot üt meg, őszintén bevallja a tévedéseit és korrigál. Ezzel visszaszerezheti a tiszteletet. A másik, hogy kipiheni, felszívja magát, erőt gyűjt, és rendet vág. Kiszórja a lázadókat, még nagyobb elnyomás alá helyezi azokat, akik hűségnyilatkozatokat tesznek. A belső kohéziót mindig a fenyegető külvilág, a mesterségesen táplált ellenségkép adja, amellyel szemben meg kell védeni magukat, és ezt a védelmet a megfellebbezhetetlen tekintélyű vezető biztosítja. Ezért erősíteni kell a paranoiát, az ellenségképet tovább kell démonizálni. A felvázolt két lehetőség csak “elvi”, mert egy diktátor soha nem fogja megalázni magát és belátni a hibáit, lemondani az erőszakról, mások terrorizálásáról, az elnyomásról, soha nem meri olyan gyengének mutatni magát, mint amilyen. Ha összeomlanak a hazugságai, az ő hatalmának vége. Azt pedig nem képes elviselni.

Orbán Viktor nevetségessé vált, amit láthatóan nagyon rosszul visel. Elsősorban a külföldi politikai vezetők körében elszenvedett sallerek és kokik viselik meg, hiszen ő ebben a körben is tekintélyre, egyfajta vezető szerepre vágyott, arroganciájával velük egyenlő pozíciót kívánt kivívni magának. A felemelkedő Közép Európai Birodalom vezetője. Szánalmas volt, amikor az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország miniszterelnökeként úgy próbált utazni és tárgyalni, mint egy befolyásos, nagy hatalmú politikus. Nemcsak balszerencse, hogy ezt éppen Kairóban Mubarak bukása előestéjén kezdte, dicsérve a diktátort, hanem dilettantizmus. Ez az ember nem elég okos és dörzsölt ahhoz, hogy betöltse azt a szerepet, amire vágyott. Ezek a próbálkozásai röhejesekké váltak, ordított a súlytalanság és az akarnokság. A világ vezetői nem díjazzák a paprikajancsiságot, és nem díjazzák, ha valaki pattog, és országában nem erősíti, hanem leépíti a demokráciát, a jogállamot. Orbán óriási lehetőséget kapott nemcsak belföldön a kétharmados többséggel, de azzal is, hogy Magyarország éppen azután lett az EU soros elnöke, amikor ő kormányra került. Ha igazodik a világ demokratikus feléhez, amelynek sokkal szilárdabb értékrendje van, mint ahogyan ő azt Felcsúton pálinkázva gondolta, sokkal jobban jár. De őt már korábban megfertőzték az antidemokratikus, szó szerint fasiszta és náci ideológiák. Nagyot tévedett, amikor azt gondolta, hogy ezt majd szó nélkül eltűrik. A demokratikus országok pontosan tisztában vannak az emberi jogok jelentőségével, a hatalommegosztásra épülő állami berendezkedés fontosságával, sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, mint ahogyan ő azt gondolta. A demokratikus világ nem omlik össze, a liberalizmus és a szabadság nem gyengül olyan rohamléptekkel, és nem halad az antikrisztusi birodalom felé, mint ahogyan azt Orbán Viktor Mihály és a Vatikán képzelte.

Miután Berlusconi megbukott, egyedül maradt Európában. Hiába próbál dörgölőzni Angliához, Anglia lerázza magáról, mint kutya a bolhát. Az ő különállásuk alapja nem ugyanaz, mint Orbán Viktoré. Nem egy félfasiszta, félnáci ideológiára épülő primitív önkényuralom szemszögéből, hanem több évszázados hagyományok alapján képviselik saját értékrendjüket, az angol világbirodalom tradícióival a hátuk mögött. Cameron nem a kisebbrendűségi érzéseit kompenzálja és nem a saját hiúságát és hamis tekintélyét próbálja építgetni, amikor nemet mond valamire. Nem Európát tagadja. Az angol parlamentet ne tévesszük össze Orbán Viktor parlamentjével, ahol még saját szabályaikat sem tartják be, és ahol a kétharmados képviselőket személyesen válogatta a felcsúti birtokán. Lehet a magyar koronával ugrálni és a Szent-Korona tannal a fél országot kitagadni, de az angol korona mást jelent. Nem is vitrinben áll, hanem egy okos hölgy fején pompázik, miközben az államhatalom szilárd demokratikus elven működik. Ha valaki olyan politikai programmal jelentkezne, mint amit Orbán lassan két éve Magyarországon megvalósít, azt vagy a börtönbe vagy a bolondokházába zárnák. Semmi szükségük egy közép-európai félnótás, kolbásztöltő, nem túl okos mini ducére. Ilyeneket jobb házakba nem engednek be Londonban.

Orbán másik pechje az, hogy Székesfehérváron született és nem Teheránban, nincsenek a Felcsúton összerabolt földek alatt gazdag olajmezők. Nemhogy egy bojkottot nem bírna ki, de hitel nélkül még fennmaradni sem képes az országa, amelynek élén pöffeszkedik. Osztogatja a sallerokat és a kokikat azoknak, akik elé utána oda kell állnia, hogy fizessék ki a villanyszámláját, különben kikapcsolják az áramot. Orbán azzal vált nevetségessé, hogy meghirdette a szabadságharcot, pimaszkodott mindenkivel, aztán rászorul a segítségükre. De ez nem minden, hanem emiatt kénytelen segget csinálni a szájából, és hízelegni nekik. Elég undorító. A nagyszájú koldus kénytelen meghunyászkodni, a szabadságharcos retorikát visszaszívni, és mindenki tudja, hogy azért, mert egy kis baksisra lenne szüksége. Szánalmas és nyomorult, ráadásul pofátlan viselkedés, nemcsak jobb helyeken nem állnak szóba az ilyen emberekkel, hanem a a jobb érzésű alkoholisták az ilyen jellemtelen csúszómászó alakokat a naszályi kocsmából is úgy vágják ki, mint a macskát télvíz idején. Két ujjal. A jellemtelenség, a hazudozás, a képmutatás tette nevetségessé, és leginkább az, hogy úgy pojácáskodott, mintha legalább egy világbirodalom vezetője lenne, vagy atombombákkal képes fenyegetni a világot. Nemcsak udvariatlan volt, hanem szemtelen, aztán meghazudtolta magát, és sunnyog azokhoz, akikkel szemtelenkedett, hogy adjanak egy kis pénzt. Ezt csak Magyarországon lehet megtenni, a civilizáció orra ennél kényesebb. Az ilyesmi csak a “jó magyar embernek” tetszik. Kulturált országokban az orruk elé tartják a zsebkendőt.

Ez a helyzet aztán meg is húzza saját kis kelet-európai diktatúrája határait. Nem kap pénzt, ha nem tart be bizonyos szabályokat és emberi normákat. Legalábbis reméljük.

Szánalmas és nevetséges pojáca lett, amikor szabadságharcos énje, a kivagyi Orbán Viktor meg akarta mutatni a világnak. Neki nem dirigál senki, még a Pokorni és az Áder se, ő nemet mond a közös európai gazdasági stratégiára is. Neki a Merkel és a Sarkozy se dirigál. Aztán néhány óra múlva már azt hazudta, hogy nem mondott nemet, de neki meg kell kérdeznie azt a parlamentjét, amelyről Európában mindenki tudja, hogy úgy szavaz, ahogyan ő azt parancsba adja. Majd azt állították, hogy az a “nem”, az tulajdonképpen “igen”. Meg kell nézni az EU családi fotón, ahogyan a leghátsó sor szélén áll ez az ember: egy megalázott, megvetett, kiközösített és leforrázott, dölyfös alak, akin látszik, hogy a világ legmagányosabb embere. Akik még tisztelik és hallgatnak rá, azok félnek tőle. Senki nem szereti. Budapesten képzelheti magát nagyfiúnak és üzengethet pofátlan mondatokat az Egyesült Államoknak, ahol aztán még egy gondnok sem áll szóba a másik félhülyével, az általa kiválasztott Snitt Pállal. De Brüsszelben kínos, amikor Európa és a világ tényleges hatalommal rendelkező országainak vezetői átnéznek rajta, senkinek tartják, egy szerencsétlen felfuvalkodott mitugrásznak, ahogyan az is. Púp a hátán mindenkinek. Csak Magyarországon várják félfasiszta és félnáci hívei, és csak ők képzelik már, hogy Orbán Viktor valaki. És azok, akiket az ő nyomorult, szánalmas, agyonterrorizált, cenzúrázott közmédiája etet naponta hazugságokkal.

Normális ember ilyenkor lemond és távozik, nem égeti tovább se magát, se az országát. Az a zavaros ideológia, amit ő képvisel, megbukott. Hiába próbálja majd az IMF tárgyalásokon a Nemzeti Együttműködés Rendszerének borzalmait és működési módját átmenteni, az nem fog menni. Fasisztákat a demokratikus világ és a szabad piacra épülő nemzetközi pénzvilág nem támogat. De Orbán nem mond le, az utolsó töltényig harcolni fog, mindig lesz valamennyi megfélemlített és agyonterrorizált híve, akiknek uralkodik a lelkén, és akik kitartanak mellette. De Fellegi Tamás lemondása már egy kiugrási kísérlet volt az orbáni terrorszervezet kötelékéből. Nyilvánvaló, hogy nem akarta egy félőrült diktátor kézzel rángatott ostoba parancsait követni az IMF tárgyalásokon. Nem akarta égetni magát, elege van az egész ámokfutásból. De egyelőre nem tudott kiszabadulni. Egy megfélemlítő szekta fogságából, ahol zsarolják is az embereket, nem könnyű kiszabadulni. Az is Orbán megroggyanását mutatja, hogy a sajtó tele van magát megnevezni nem akaró fideszes nyilatkozókkal, frakciótagokkal, ami korábban csak az anarchikusan működő MSZP-re volt jellemző. Egyik oka ez volt az MSZP bukásának. Ez a gyengeség jele, nincs a korábbi zárt rend és fegyelem. Ez arra utal, hogy Orbán borzalmas krízist él át, teljesen maga alatt van, súlyosan depressziós és kiábrándult. Magyarország túl gyenge ahhoz, hogy szembemenjen a demokratikus világgal, fenntarthasson egy diktatúrát úgy, hogy megáll a saját lábán. Ezt nehezen dolgozza fel, és nincs kiút, nem tudja, mit tegyen: álljon be a sorba, és csinálja azt, amiről eddig azt hazudta, hogy szolgaság és elnyomás, a magyar nép kifosztása? Kövesse Gyurcsányt, és vallja be, hogy azt kellett volna tenni, amit akkor megpróbáltak elkezdeni? Ha nem teszi, éhen hal. Márpedig még a diktatúrák sem fogadták be maguk közé, hogy finanszírozzák a kis magyar fasizmust. Rászorul a demokratákra. Ez a tragédia számára, amit nem tud elhordozni, és nem talál kiutat belőle.

Klasszikus esetben ilyenkor a diktátor megrázza magát, rendet tesz. Kivégzi vagy száműzi az árulókat, fokozza az elnyomást, a terrort és a megfélemlítést. Még nagyobb háborút hirdet a gonosz ellenséggel szemben, erősíti a populista demagógiát, ami az egyetlen, amihez Orbán ért. De ahhoz ki kell jönnie ebből a súlyos depresszióból, és meg kell találni azt az utat, hogyan tud pénzhez jutni, és a demokratikus világtól is elszakadni. Nem lesz könnyű bűvészmutatvány. Egy biztos, hogy bármennyire is kell most a szolgáknak önteni bele a lelket, Orbán nem fogja feladni, és végigmegy azon az úton, amelynek a végállomása a világ pöcegödre. Nagyjából úgy emlékeznek majd rá, hogy egy senkiházi buta falusi focista, aki rácsodálkozott a klerikál-fasiszta és a náci eszmékre, és megtetszettek neki. Kvalitásaira jellemző, hogy még egy rendes diktatúrát sem volt képes létrehozni. (Hacsak ez utóbbira rá nem cáfol, jó úton halad afelé.) Az más kérdés, hogy ez mekkora károkat okoz majd, és mit kezd Magyarország azzal a szemétkupaccal, amit maga mögött hagy, és azzal a néppel, amely a második világháború óta nem nézett szembe a népirtásban játszott történelmi felelősségével, azokkal az ideológiákkal, amelyek ahhoz vezettek, nem szembesült a két világháború közötti rendszer elfogadhatatlan ideológiájával, a borzalmas Szent Korona-tannal és a buta öntelt magyarkodással, nem számolta fel a történelmi hazugságait és illúzióit. Nem tagadta meg mindazt, ami alkalmassá tette arra, hogy egy nevetséges populista pojácának bedőljön, aki nekik ugyanazokat az ordas eszméket hirdette. És mire lesz képes az a cinikus és nihilista liberális demokrata elit, amely mindehhez asszisztált, amelynek nem volt sem emberi, sem erkölcsi ereje ahhoz, hogy ennek az útjába álljon. De most is nagyon okos.

2011.dec.8.

Az újságról

 Vive la république! Éljen a köztársaság!

Újságot írni, újságot kiadni csakis úgy érdemes, ha abba az van beleírva, amit a cikk írója őszintén gondol, minden, nem oda tartozó pressziótól függetlenül. Ahogy Eörsi István írta: „sajtószabadság akkor van, ha a cikk a bensőből jön".

 

 

Ha ez nem lehetséges, és ha az újságíró egyszer csak arra ébred, hogy nem azt írta le, amit akart, akár csak valamit nem úgy írt le, ahogy azt komolyan gondolta, akkor helyesen teszi, ha hóna alá csapja cuccait, és más munka után néz. Az újságkiadás ebből adódóan vállalkozás, mégpedig normális esetben magánvállalkozás, finanszírozási értelemben a legtisztább magánvállalkozás kell hogy legyen: őszinte és világosan megfogalmazott gondolatok szerkesztett állapotú megjelentetésére szakosodott vállalkozás, terméke az újság, fogyasztója az olvasó. Lapunk önállóságát lappiaci bevételei alapozzák meg: lapárbevétel, hirdetés és a hamarosan fizetőssé váló internetes megjelenés díjbevételei.

Az Élet és Irodalom szerkesztősége így fogja föl az újságírás és lapkiadás lényegét: másik lehetőség nincsen. Az ilyen-olyan apanázsokban, nemkülönben piacinak látszó, tartalmilag nagyon is irányított állami pénzekben nem hisz, olyannyira, hogy azokból nem is kér. Abban hisz, hogy az a szellemi érték, amelyet hétről hétre előállít, megvásárlásra érdemes. Abban is hisz, hogy a benne olvasható írások különösen fontosak olyan időben, amikor a kormányzat módszeresen építi le a demokratikus intézményrendszer elemeit. Önkényeskedik saját polgáraival, és fölszámolni törekszik mindent, ami nem az ízlésének megfelelő. E kormányzati erőszakoskodás egyik ellenpontjának tartjuk lapunkat.

Léte és jövője attól függ, hogy lesz-e elegendő olvasója. Más nem tarthat bennünket életben, de az olyan életből nem is kérünk.

Védjük meg értékeinket! Mi a lapot ajánljuk ehhez, legyen vásárlónk, fizessen elő az Élet és Irodalomra!
2011.dec.4.

Az abortuszról

Érdekes, hogy e téma időről időre felmerül, s általában olyanok akarják saját  - nem egyszer valamiféle bigott vallásos érzülettől vezérelve ! -  véleményüket törvénybe foglalni, akiknek fogalmuk sincs a dologról.

1992-ben az MDF igyekezett mindenáron törvényi gátat szabni, most pedig a KDNP harcos férfi képviselői teszik ezt. S ha már megtiltani nem tudják, hát kitalálták, hogy e beavatkozást ne finanszírozza a TB.  (Pálfy István beszélt erről a TV-ben. Aki terhes lesz, szülje meg  gyermeket. A TB "az életet és ne a halált fizesse !  S, ha szegény-sorsú, s  képtelen felnevelni, hát adja örökbe !" S még csak arra se gondol, hogy néha az is előfordul, hogy orvosi javaslatra kell elvégezni a beavatkozást.  - Szegény nagybátyja, ha hallja, forog a sírjában. -)

S, hogy mennyire visszaköszönnek a dolgok, annak bizonyítására álljon itt az 1992-ben e témáról írt cikkem egy részlete. (A megszólalók nevét törlöm, ők nem adtak felhatalmazást az újra-közlésre).

Beszéljünk róla

Vélemények az abortuszról

Az alkotmánybírósághoz több indítvány érkezett a terhességmegszakításról (abortuszról)  szóló jogszabályok: alkotmányellenességének megállapítására. Az Alkotmánybíróság ezek hatására alkotmányellenesnek mondta ki a terhességmegszakításra vonatkozó szabályok rendeletben való meghatározását. Ennek apropóján közlünk néhány véleményt.

......................... körzeti orvos, szülész-nőgyógyász szakorvos.

- Hogyan látja Ön területünk abortuszhelyzetét, szükségesnek tart-e változtatást, s milyet ?

- Területünk abortuszhelyzete átlagosnak mondható. A változtatás jó lenne, ugyanis kívánatos, hogy a művi abortuszok száma lényegesen csökkenjen. De ezt nem törvényekkel, tiltásokkal kellene elérni. Ez alapvetően nevelési, oktatási kérdés.

- Egyebek mellett két szélsőséges álláspont kap hangsúlyt: a teljes liberalizáció, illetve a teljes tiltás. Mi az Ön véleménye ?

- Valószínű, hogy ebben a kérdésben is a középút a legcélszerűbb. Vagyis a teljes liberalizáció várhatóan növelné az abortuszok számát, ami nem helyes. A teljes tiltás viszont bizonyára nehéz helyzetbe hozna egyes családokat.

- A terhességmegszakítás szempontjából Ön milyen szempontokat tart szükségesnek figyelembe venni ? Kire bízná a döntést ?

- A döntés joga alapvetően az anyáé kell, hogy legyen.

- Bizonyos körök a fogamzásgátlást is, mint a természet rendjébe való beavatkozást, megtiltanák. Egyetért-e ezzel Ön ?

- Az ember maga is a természet része. Benne él, tehát minden cselekedetével hat rá. Hogy egyes cselekedetek milyen következményekkel járnak, az sokszor csak hosszú idő múlva derül ki...

 

                                                                                    *

.......................................... kétgyermekes édesanya

- Hallott-e, olvasott-e a napjainkban kialakult ,,abortuszvitáról", illetve az alkotmánybírósági döntésről ?

- Olvastam a témáról az újságban, s hallottam a Danubius rádióban. (Mi,  asszonyok magunk között e kérdésről szinte egyáltalán nem beszélünk.) Kicsit furcsának és mesterkéltnek érzem a mostani vitát. Szükséges a dolgok mederben tartása, az ésszerű megoldások keresése. Azonban lehetőleg ne azok mondjanak megmásíthatatlan véleményt, akiket közvetlenül ez nem érint.

- Vagyis Ön a teljes liberalizációval értene egyet, illetve az érintett nőkre bízná a döntést ?

- A teljes ,,szabadsággal" sem értenék egyet. Ez szerintem felelőtlenséghez is vezethetne. Azonban elsődlegesen a két érintett ember (férfi és nő), megkülönböztetetten a nő véleményét, akaratát helyezném az első helyre. Elengedhetetlennek tartom azonban, hogy szakorvosi vélemény is társuljon a végleges döntéshez.

- Tehát a tiltást rossz módszernek tartja ?

- A teljes tiltás semmiképpen nem vezetne eredményre. Felvirágozhatna a régi, rossz értelemben vett ,,bábák" és kuruzslók, valamint a nagy pénzért közreműködő ,,zugorvosok" kora. Ezt senki nem kívánhatja vissza.

- Vannak, akik megtiltanák a fogamzásgátlást is. Ön hogyan vélekedik erről ?

- Én fontosnak tartom a megelőzést. A legfejlettebb országokban sorra alkotják az egyre kisebb kockázattal járó különböző fogamzásgátló szereket. Vagyis arra törekszenek, hogy a természetes szükségletek kielégítése ne járhasson a nem kívánt terhesség, végső soron az abortuszigény veszélyével. Nálunk is inkább ezt a hozzáállást kellene erősíteni belemagyarázott érvelések helyett.

                                                                                                *

................................  kétgyermekes, gyakorló édesapa

- Napjainkban igen sok szó esik a terhességmegszakításról. Találkozott-e ilyen véleményekkel és hol ?

- Naponta foglalkoznak vele az újságok, a tv, a rádió. Ezt nem lehet nem észrevenni.

- Hogyan értelmezi a kialakult vitát ?

- E vitából is kiérezhető a törekvés, hogy most mindent meg kell változtatni, ami az előző rendszerben volt. Attól függetlenül, hogy  az jól működött-e.

- Önnek van-e kialakult véleménye az abortuszról ?

- Én mindenképpen a megelőzést tartom fontosnak és helyesnek. Azonban a védekezés ellenére is bekövetkezhet nem kívánt terhesség. Ilyenkor merülhet fel az ,,elvetetés" gondolata.

- Ön kire bízná a döntést ?

- A két közvetlenül érintett embernek kell a döntés felelősségét vállalnia. S, ha az abortusz mellett döntenek, döntésüket tiszteletben tartva, csak az egészségügyi szempontok  alapján legyenek felülbírálhatók szakorvos által. Így megelőzhető a nem várt gyermek megszületése és életen  át  tartó esetleges ,,megtűrtsége", s csökkenthető a beavatkozás kockázata.

- Azt mondta, a megelőzést tartja fontosnak. Vagyis, nem ért egyet azokkal, akik a fogamzásgátlást is tiltanák ?

- A tiltással semmiképpen sem értek egyet. Valamilyen megeőző módszer alkalmazása indokolt. Ezáltal csökkenthető leginkább az abortuszra jelentkezők száma. Mert a két dolog szorosan összefügg. 

                                                                                                                        

Sógor Béla

(Adalékok napjaink törvényjavaslataihoz. Az abortusz szigorításához készült előterjesztésről jutott eszembe.)

Azok, akik a zsinóros mentét és a kacagányt hoznák ismét divatba, visszaállítanák  az úri- és középosztály privilégiumait is. És nem beszélnek arról, hogy azzal együtt jár a társadalom végletes kettéosztottsága is. A mély szegénység és minden vele járó kín…

Akik ma, amikor sok iskolában már nincs fűtés és ebéd a gyermekeknek, - a mi pénzünkön ! -  az Azori szigetekre mennek értekezni, akiknek fejében az abortusz válogatás nélküli betiltása vagy fizetőssé tétele jár és ilyen törvényt akarnak megszavazni; akik kötelezővé akarják tenni a (persze, hogy a római katolikus, hiszen a többit aligha ismerik !)  hittan, az erkölcs (melyik ?) tanítását az általános iskolákban, már ezt a kort készítik elő…    

Az alábbi idézetek Eric Knight: Légy hű magadhoz című könyvéből valók és Angliáról szólnak, de az akkori  - és reméljük, soha újra el nem következő -  Magyarországra vonatkoztatva is igazak. A két főszereplő: a felső középosztálybeli lány és a legalsóbb rétegből származó fiú beszélgetnek. Saját élményeiken keresztül mondják el, mit jelent számukra a haza. A lány szép gyermekkorról, gyönyörű tájakról, idilli helyzetekről mesél. Erre a fiú:

„- Tudod-e, hol töltöttem az életem legnagyobb részét ?A nyomortanyákon. Anglia szép zöld tájai ? … Egy külvárosi nyomornegyed egyik sötét kis utcájában születtem, hitvány, szétmálló téglafalak, csatornázatlan, vízöblítés nélküli árnyékszékek közt. Olyan nyomortanyán, amilyent te soha nem is láthattál, és amióta csak az eszemet tudom, mindig azon küszködtem, hogy ki tudjak onnét törni. Ismered a nyomornak a szagát ? Tudod, hogy milyen ott az élet ? Még az olyan embereké is, akikben megvan az emberi önérzet, és küzdenek valami jobbért ? Ültél valaha is gyermekkorodban órák hosszat a kemencébe dugott lábbal, hogy a fagydaganatokat gyógyítgasd, jól tudva már, hogy minden sírás felesleges, mert ahhoz úgyis túl szegények vagytok, hogy olyan cipőd lehessen, ami nem rongyos ? Ismered egyáltalán a nyomortanyák gyerekeinek fizikai fájdalmait ? Ültél valaha is órákon át egyedül, dagadt arcodat szorongatva, mert kínzóan fájtak, gennyesedtek a sosem kezelt fogaid ? Ültél valaha napokon keresztül a tűzhely előtt, forró kenyértésztával borogatva a dagadt állkapcsodat, mert tele volt csontszilánkokkal, ahogy az ingyen-fogászaton kontármunkával kiráncigálták a fogadat ? Ültél-e ott a tűzhely előtt napokon át nyomorultul, és rettegve attól, hogy visszamenj oda, ahol egyszer már így bántak veled, és vártál-e türelmesen, jól tudva, hogy orvosra úgy sincs pénzetek, vártál-e türelmesen, amíg az egész disznóság kifakad, és remegő kis kezedbe ömlik a vér és genny, és az állkapcsod szétroncsolt szilánkjai ? És akarsz-e hallani egyáltalán arról az igazi szegénységről, ahol minden életmegnyilvánulást mérlegre kell vetni, és a válasz mindig csak az: nincs pénzünk.” … … …

… „..most elmondom neked. Most, azonnal. Jogod van rá, hogy megismerj. És én…én olyan dolgokat fogok most elmondani, amiket talán magamnak sem mondanék el soha… Mert, ugye, ezt minden férfi megteszi egyszer életében ? Leül, és elmondja egy nőnek az élete történetét. „Hadd mondjam el magának az élettörténetemet…” Csak általában az efféle élettörténetek sokkal szebbek meg nemesebbek szoktak lenni. Az enyémnek már a kezdete sem valami nemes. Tudod te, milyen érzés fattyúgyerekként felnőni ? El tudod képzelni ?

(A lány) - Épp olyan ember vagy, Clive, mint más ! És manapság már nem tekintik törvénytelennek a házasságon kívül született gyereket. Manapság már ésszerűen gondolkoznak…

- Igazán ? Nálatok talán, igen. De nem a magamfajta emberek között. A mi törvényeink sokkal szigorúbbak, és az erkölcsi elfogásunk sokkal merevebb. Mi közelebb állunk az élet alapvető dolgaihoz, s ezért gyűlölnünk kell a törvények megsértőit. És én ezért nem is hibáztatom a magamfajta embereket… Csak azt akartam elmondani, hogy sajnálom és utálom azt a csúfságot, amivé a gyerekkoromat torzították. Fattyú ! Olyasmi volt ez, aminek az értelmére lassan és fájdalmasan kellett rájönnöm abban a korban, amikor az ember még fiatal hozzá, hogy filozofikusan elviselje a fattyúsága tudatát. Nehéz és fájdalmas dolog volt megérteni, hogy a szomszédok mért nem beszélnek soha az ember anyjával, meg hogy mért különb nálam minden más gyerek az utcában. Mert azt viszont nem lehetett, hogy ne értsd meg. Rá kellett jönni, amikor az embert beíratták az iskolába, és amikor a többi gyerek, a gyerekek végtelen kegyetlenségével, mindjárt az első napon odakiabálta hazafelé menet az utcán azt a szót. És aztán hazamegy, és megkérdezi, hogy mit jelent az a szó, és az embernek nem felelnek, nem felelhetnek… Azt a kérdést sem tisztáztam magamban a kellő filozófiai elmélyedéssel, hogy egyáltalán honnan származhatom. Pedig milyen egyszerű lett volna. Valakinek a jól sikerült mellékhajtása… Talán az a szalmakalapos úriember, akinek ott volt a képe anyám fiókos szekrényében ? A felsőbb osztályok valamelyik vidám fickója, aki megtisztelte azzal az alsóbb osztálybelieket, hogy kiszemelt magának egyet a csinosabb lányaik közül, beoltva az egyszerű népet egy cseppnyi nemesebb vérrel, aztán vidáman, könnyű szívvel és a jól végzett munka örömével továbbállt. Valaki… de ki ? Az ember azt sosem tudhatta meg. Még az a vigasza sem lehetett meg, hogy legalább tudja az igazságot. Ott, ahonnan én származom, nem szokták megbeszélni a dolgokat. És az ember a saját anyját sem vádolhatja a félrelépésért. Az ember csak elfordította az arcát attól az örökké jelenvaló ténytől, ami ő maga. És egyedül csak az a védekezése maradt, hogy kifelé magasan hordja a fejét, míg belül közben azt kívánja, bárcsak újra születhetne, de … ez alkalommal tisztességesen és szabályosan. És mindez a hosszú gyerekkorban, amikor az ember már elég idős ahhoz, hogy töprengjen és sejtse a dolgokat, de ahhoz még túl fiatal, hogy tudja és megértse őket. Később aztán átlátja mindazt, és a jelenből nézve tisztázza a múltját.”…

  

Nem tudom,  akik e sorokat olvassák, azok között van-e valaki, aki tudja mit jelent az ONCSA mozaik szó ?  A települések szélén iker-házakat építettek a nagycsaládosok részére. (Mégsem lenne jó, ha a sok gyerek lármája nem hagyná nyugodni a központban élő, konszolidált polgárokat !) Egy ház, két darab egy szoba konyhás lakás egy kis kamrával. (Fürdőszoba: a mosóteknő, mosdó: a lavór ! Mosógép és centrifuga az asszony keze.) Én egy ilyen ház egyik felében éltem szüleimmel és három testvéremmel. A szomszédban egy 11 fő család: két felnőtt és 9 gyerek. Bár ez sem egészen igaz, hiszen az idősebb gyerekek szinte már felnőttek voltak. Éppen ezért értem, szinte a bőrömön érzem a fenti sorok igazságát. Ezért (is) tiltakozik minden idegszálam a 20. század elejének restaurálása ellen… Nos, az erkölcs címszóhoz a fentiek már adnak némi támpontot. De ez még csak egy szeletkéje. A következő idézet egy újabb szelet, és egyúttal a vallás természetrajza- és a valláserkölcs megértéséhez is egy apró ösvény. (A fiú főszereplő egy idős pappal találkozik, vele beszélget. E beszélgetésből következik itt néhány részlet.)

 

(pap) „– Az embernek saját magát kell megmentenie.”

(fiú) „– Igaz, atyám, igaz ! Most végre egyetértünk. Mindnyájan valamiféle utat keresünk, hogy megmentsük magunkat, és nincs többé semmi, amiben hihetnénk… Valamikor hittek az emberek, de most már nem. Mert maguk megbuktak. A maguk egyháza megbukott. Valamikor az egyház úgy ragyogott, mint az összes emberi lények lángoló reményeinek a megtestesülése. Most pedig húsz között sem talál egyet sem, aki bíznék a vallásban meg a vallás jövőjében. Megbuktak. Megbuktak maguk már az elmúlt háborúban is. Végigcsinálták úgy a politikai játszmát, hogy mindkét oldalon ott volt a maguk istene… De akkor mért jajgatnak azon hogy a németek, amikor elvesztették a háborút akkor nem hittek többé az istenben, és teremtettek maguknak valami mást, ami imádhatnak ? Az isten nem védte meg őket, akárhogy hittek is benne.”

… … „- Maga nagyon rendes volt hozzám, atyám  - mondta -, megpróbálom valamivel viszonozni. Adok magának valamit. Valami nagyon ritkát. Az igazságot. Egy egyszerű ember igazságát, ami azért olyan értékes, mert a segítségével talán megérthet bennünket. Maga azt állítja, hogy én keresek valamit, amiben hinni lehetne. Ez igaz. Csakugyan így vagyok ezzel én is, meg millió és millió hozzám hasonló ember. És most kérdezze csak meg önmagától, mért van az, hogy mi nem vagyunk hajlandók a maguk egyházában keresni a hitünket. Azért, mert a maguk egyháza a legcsekélyebb mértékben sem hajlandó megismerni és megérteni azt a szörnyű ingoványt, amelybe mi, egyszerű emberek, belekeveredtünk. Így aztán üresen tátonganak a maguk templomai, közben pedig milliók és milliók özönlenek a mozikba, színházakba, meg a futballmeccsekre. Miért ? Azért, mert az én örökkévaló lelkem szerint ezek a dolgok, bármilyen hitványak és szegényesek is, még mindig közelebb állnak az Istenhez, meg az egyszerű emberek Istent kereső vágyához, mint a maguk egyháza azzal a sok elijesztő aggodalommal. Mert a maguk egyháza nemzedékek óta a rettegés jegyében élt. Igen, rettegés, semmi egyéb. Félrehajították Krisztus mindenre kiterjedő, gyönyörű tanításait, együtt az egészet, mert jól tudják, hogy ezek a tanítások sértenék a gazdagokat és a kiváltságosokat, akiket maguk imádnak, és hízelegve szolgálnak És hogy leleplezzék a hiányt, megrakták Krisztus egyházát díszes, ékszeres köntösökkel, és azzal a pompával, amelyet Krisztus maga soha nem ismert, és nem is szerethetett volna. És az összes bűnök közül, amelyeket Krisztus felsorolt, maguk kiválasztották azt az egyetlenegyet, amelyik nem sérti a gazdagokat, mert általános, és semmi köze a vagyoni helyzethez, és ez az egy a szexuális bűn. Így aztán bűnt csináltak magából a nemi életből. Ádám eredendő bűne. Krisztus, aki bűn nélkül jött a világra ! Az egyetlen bűn, amiről maguk rettegésükben prédikálni mernek ! És addig prédikálták ezt, amíg a nemzés rejtelmét és dicsőségét, mindenfajta emberi cselekedet e legmegfejthetetlenebbikét, és éppen ezért talán a legszentebbikét, sárral mocskolták be, és már a gyerekeket is úgy nevelik, hogy csak suttogni merjenek róla, mint az ocsmány trágárságokról. Igen, maguk egyedül csak azt tették százszorosan bűnné, amit az egészséges emberek milliói úgy ismernek a szívük mélyén, mint Isten által megszentelt örömöt, mint az élet, az otthon és a családi lét csíráját. Igaz, ez az egyetlen bűn, amiről maguk prédikálni tudnak, és akkor még maguk csodálkoznak, hogy mért hagyják ott milliók és milliók a templomaikat, és mért áldoznak a mozikban egy szánalmas szerelmes film igazabb oltára előtt. És mindaddig ott is fogják hagyni a milliók magukat, és magukkal együtt a kificamodott tanaikat, amíg a templomik csak a szerelemre képtelen egyedek lépteit visszhangozzák, a magukra maradt aggszüzekét meg az özvegyekét, amíg a maguk templomai arról nevezetesek az egyszerű emberek számára, hogy ott legfeljebb természetes nemi ösztönöktől megfosztott, hervadozó fiatal emberek gyülekeznek. És mindez pedig azért van, mert maguk nem merik Krisztus tanításait hirdetni, nehogy megsértsék a gazdagokat, az önzőket, az előjogaikhoz ragaszkodó élősdieket… Jaj, atyám, ha magát még nem lepték meg az egyszerű ember igazságának felbecsülhetetlen értékű ajándékával, én most megteszem… Nyíltan elmondom most magának, amit az egyszerű emberek országszerte beszélnek, csak sokkal kegyetlenebb szavakkal. Atyám, néhány nappal ezelőtt, ahogy maguk mondanák, a bűn állapotában éltem. De a teremtő Isten színe előtt állítom, hogy akkor közelebb voltam Istenhez, mint a maguk egyházának összes tanítása. És maguk nem is lesznek soha olyan közel Istenhez, mint amennyire én voltam, míg abba nem hagyják a krisztusi tanítások semmibevevését az egyházi érdekek miatt míg abba nem hagyják azt, hogy a korrupció, a mocsok és szegénység haszonélvezői legyenek, és nem prédikálják, hogy az „add el a vagyonodat, és oszd ki  szegények közt” tanítása helyes lehetett húsz évszázaddal ezelőtt, de ma már semmi értelme sincs. Oszd ki a vagyonod a szegények közt ?!... Hisz maguk is a szegények nyakán élősködnek ! Az én szülővárosomban a leghírhedtebb nyomortanya-negyedek és legborzalmasabb szükséglakások az egyház tulajdonában és kezelésében vannak. Sőt az egyház tulajdonában vannak maguk a bányák is, ahol a bányászok nyomorúságos éhbérért gürcölnek a föld alatt. És egyetlen nyavalyás kosár szén sem juthat el a verejtékező bányász lapátjától valamelyik szegényes tűzhelyig anélkül, hogy az egyház kapzsi keze le ne szedje róla a sápot, hogy aztán  másik ezüstpénzt meg a kályha használatáért zsebelje be, amelyben elégetik a szenet. Ezt hagyják abba ! Próbálják meg újra Krisztust követni ! És szakítsanak végre azzal a bűnről alkotott nevetséges elméletükkel, meg a pompájukkal és a szertartásaikkal ! Hagyják abba a kiváltságosok érdekeit szolgáló terrorjukat ! És térjenek vissza a mi életünkhöz, a mi mai életünkhöz, mai  félelmeinkhez és mai küzdelmeinkhez. Ha ezt megtennék, akkor nem kellene hívogatniuk bennünket, hogy térjünk vissza az egyházukhoz. Mert nem mi hagytuk ott magukat. Maguk hagytak el minket.” … …

 

Nos, legszívesebben folytatnám. Ide másolnám az egész könyvet. Minden szava igaz és szívbe markoló. Igazi életismeretről árulkodik. És igen. Az életnek azt az oldalát is nagyon ismeri, amelyet mindenhol legszívesebben eltakarnának, amiről nem szívesen beszélnek. Pedig, amíg léteznek „szégyenlendő” városrészek és emberek, addig minden követ meg kell mozgatni felszámolása érdekében. Azokat pedig, akik „vallási ópiumot”, igyekeznek törvénybe foglalni, rövid úton el kell kergetni.                            (S.B.)

2011.nov.30.

Ungváry Rudolf: A több haza és a szembeszegülés joga 2011. november 28.

„אשרי הלבבות שידעו לחדול בכבוד… – Boldogok a szívek, melyek méltósággal végzik…” (a zsidó – egykor magyar – Szenes Hanna, 1944. május 2., kivégzésének évében, Uri Asaf fordítása)

A nemzet

Mióta az eszemet tudom, a szememben Szenes Hanna, aki 1944-ben az angol hadsereg tisztjeként megpróbált a magyar zsidókért harcolni, és kivégezték, akkor is magyar hős, ha magát a halálához közeli éveiben már biztos nem tekintette magyarnak. Magyarul írt versekkel kezdte kamaszéveit, és csak 17-18 évesen kezdett tanulni ivritül. Nekem azért magyar továbbra is, mert magyarként rekesztették ki: nem-magyar magyar lett, akárcsak én ma, a 2010-es évek Magyarországában az uralkodó jobboldal és pártállama számára.

Életútja és értékelése elválaszthatatlan attól, hogy mi a nemzethez tartozás feltétele, és ebből következően az, hogy mi is ez az állapot. Nem kell, hogy tudatosuljon mindenkiben. Aki valamiféleképpen reflektál rá, nem feltétlenül mindig reflektál rá. Egy biztos: a nemzethez tartozás érzelmei, lelki állapota semmiképpen sem politikai állapot, hanem kulturális.

Ha politikai állapot lenne, akkor politikai kategóriákkal le lehetne írni, márpedig ez lehetetlen, és ha megpróbálják, a gyalázat keletkezik. Hiszen politikai jellemzőkhöz kellene kötni a nemzethez tartozást. Amint egy politikai erő saját magát „nemzetibbnek” tételezi, abban a pillanatban kirekeszti a nemzet ama részét a politikai egyenrangúságból, amelynek más politikai elképzelései vannak. Egy kulturális közösségből rekesztik ki politikai alapon az állam polgárainak egy részét.

A politikai nemzet fogalma éppen ezért fából vaskarika. Ha a nemzet politikai közösség volna, akkor kellene valaminek politikailag lennie, ami egy nemzetre jellemző. Márpedig a nemzetre politikailag semmiféle közös nem jellemző, mivel egy nemzet politikailag szükségszerűen megosztott. Az nem politikai értelemben közös vonás, hogy a nemzet tagjai politizálnak, mert nem is minden tagja teszi ezt.

A politikai nemzet fogalma mára már csak arra való, hogy a nemzeti hovatartozás kérdését különböző okokból kezelni nem tudó vagy nem akaró, azt esetleg eleve az ördögtől valónak tekintő, többnyire liberális és baloldali gondolkodók elkerülhessék azt, hogy ezzel a hovatartozási jelenséggel érdemben kezdeni tudjanak valamit. Nem mintha mindenkinek kellene úgy éreznie, hogy valamiféle nemzethez tartozik, de az is tény, hogy vannak, akikben ilyen lelki állapot keletkezhet. Különösen, ha e nemzeti hovatartozás miatt hátrányos megkülönböztetés ér valakit, ha ki van téve a nemzetállam nyílt, vagy ma már burkoltabb kényszerasszimilációs nyomásának. Az asszimiláltatási kényszer képviselői (lehetnek köztük baloldaliak és jobboldaliak egyaránt, sőt, liberálisok is) a nemzetállam államalkotónak minősített nemzetének nevében éppen az „egységes politikai nemzetre” hivatkozik. Így lesz egy magyar Erdélyben a „román politikai nemzet” tagja ma, és így volt Erdélyben 1918-ig a „magyar politikai nemzet” tagja egy román. Az effajta „nemzethez tartozás” úgy cserélődik, ahogy a kalap az ember fején: értelmetlen hozzárendelés ez.

A haza

A haza sem azonos az állammal, mivel a haza is kulturális jelenség. Nekem a két anyanyelvem következtében az egész német nyelvterület a hazám, nem csak a magyar.

Az embernek több hazája is lehet, de sem hazát, sem hazákat nem lehet elárulni. A nemzetállam, s vele a politikai nemzet hívei számára a hazaárulás létező valami, holott a hazát nem lehet elárulni, legfeljebb az államot. Azzal pedig, ha elnyomó és kirekesztő, joggal szabad szembefordulni, akár fegyveresen is. Ahogy ezt Szenes Hanna is tette. A kirekesztő állammal, a kirekesztő politikai rendszerrel szembeszállni ugyanis alapvető jog. Ez nem hazaárulás. Az árulás összekapcsolása a hazával nyomasztó nemzetállami örökség. Mindazok, akik megtagadják ma Szenes Hanna egykori elítélésének semmissé tételét, azért tehetik ez, mert a magyar jogrendszerben burkoltan benne van a hazának és az államnak, a nemzetnek és az állampolgároknak az azonosítása. Ez a gyalázat forrása.

De tovább is kell menni: mindazok, akik lényegében meggyőződésből kémkedtek a pártállam rendszere ellen, ugyancsak azzal az alapvető jogukkal éltek, hogy az elnyomással szemben léptek fel.

Áruló az a politikai-állami rendszer, melyben természetes, hogy az ellenfelek „államellenesek”, „idegenszerűek”, „magyartalanok”, hazaárulók. Az ilyen állam az állampolgárainak egy részét hagyja cserben, teszi tönkre, holott az államnak politikai nézetektől függetlenül kell egyenrangúnak elismernie a polgárait.

A meghittség, mely hazához vagy hazákhoz fűződik, legfeljebb elidegenülhet, a távollét, az idő vagy éppen a kirekesztettség következtében. Bizonyára nem fájdalom nélkül. Ha igaz, hogy a hazához tartozás az ember kultúrájából következő állapot, akkor a számára meghitt kultúra akkor is a hazája, ha nem tudatosul benne, vagy akár gyűlöli és elátkozza.

A nemzetállam igenlése, a több haza lehetőségének elutasítása (s vele a haza és állam azonosítása) az a nyílt vagy burkolt nacionalizmus, melyben a „nemzet” lényegében a vallási közösség helyébe lépett. Az így értelmezett „nemzet” és „haza” afféle bálványimádás. Ahogy az is, ha az egyént, avagy a társadalmat vagy annak osztályát helyezik legfelülre. Ahogy nem csak egyetlen hazája lehet valakinek, úgy a kultúrának sem egyetlen meghitt formája létezik adott esetben valakinek.

Az európai haza

Mára nyugaton megjelent a multikulturális állam. A keletkező feszültségek jelzik, hogy a nemzetállam felszámolása nyugaton elérte a határait, melyen túl valójában az addig elkerült kulturális összecsapások veszélye fenyeget: ezúttal az Európa határain túlról érkezett bevándorlók és a bennszülött lakosság között, a rendkívül nagy kulturális különbözőségek miatt. Ezek a különbségek lényegesen nagyobbak, mint azok, amelyek az Európán belüli nemzetek között valaha is fennálltak; és amelyeknek háborúk, vérfürdők jelezték a létezését. Ennek a kérdésnek a felvetése nem tartozik igazán a baloldali és liberális politikai hagyományhoz, és ennek következtében a jobboldal, és elsősorban a szélsőjobboldal sajátította ki, egyre végzetesebb következményekkel.

Ilyen egykori küzdelemnek tekinthető az Európába behatoló iszlám államokkal folytatott évszázadokig tartó véres harc, melynek eredményeként az Arab és a Török Birodalom kiszorult a kontinensről. A török társadalom ma közeledik az európai kultúrkörhöz, az Európai Unióba kér bebocsátást, de a kulturális eltérések még akkorák, hogy van, akikben ez a csatlakozás nyugtalanságot kelt. Ez a nyugtalanság nem eleve rasszista indíttatású.

Az Európába bevándorolt mohamedánok egy része a maga archaikus szokásaival (lefátyolozott nőivel, tekintélyuralmi családi életével) eleve félelmet vált ki. Az archaikus szokásokhoz ragaszkodó bevándoroltak olyan kultúra nevében követelik Európán belül a jogaikat, amely kultúra történelméhez sem a szekularizáció, sem a felvilágosodás nem tartozott hozzá. Nem akármilyen különbség. Ezen nem változtat, hogy az iszlám bevándorlóinak jelentős része ma már szekulárisan gondolkodik, és közöttük nagyon sokan ugyanolyan liberális, felvilágosult polgárok, akárcsak európai uniós társaik. Nem változtat, mert nem róluk, hanem az archaikus szokásaikhoz ragaszkodókról van szó. A ragaszkodásuk represszív, adott esetben rasszista, kirekesztő szokásaikhoz ugyan érthető, hiszen alapvető kulturális neveltetésüknek megfelelően cselekszenek, de demokrata számára ez akkor is elfogadhatatlan

A társadalom, s vele a nemzet történeti meghatározottságai sokáig elkísérik az embert, sokszor észrevétlenül is, mert nem puszta vélemény, főleg pedig nem politikai vélemény kérdése, hogy kinek milyen kultúrája van. Auschwitzban a kelet-európai nők között például gyakoribb volt, hogy később szűnt meg a havi ciklus, mint közép- és nyugat-európai sorstársaik között. Ennek nem az alkati erő, vagy a genetikai meghatározottság volt elsősorban az oka, hanem az, hogy az archaikusabb társadalmakban kulturálisan a gyötrelmekhez hagyományosan jobban hozzászoktak.

Az Európai Unióban a bevándorlás következtében keletkező problémáknak nem pusztán az európai rasszizmus az oka (amely egyébként éppen a felvilágosodás eszményeit tagadja). Már csak azért sem, mert a kétségtelenül létező európai rasszizmussal szemben ott van a bevándorlók egy része által képviselt rasszizmus is. Ezt ugyan sok esetben a bevándorlókkal szemben fennálló idegenkedés is fűti, de elsődleges oka a történelmi fejlődésnek az európaitól nagyon különböző volta.

Ezek a feszültségek arra utalnak, hogy nemcsak az lehet kérdés, mit is jelen a nemzethez tartozás, hanem az is, hogy mi az európai (és mikor az)? Európainak lenni a magyarnak, orosznak, baszknak stb. lenni általánosítása. Még nehezebb tárgyiasítani, mint a nemzethez tartozás tudatát, de tudományos vizsgálata szintén lehetséges. Az összetartozás alapja nem a nyelv, nem a vallás (mely ugyancsak lehet nemzettudatot meghatározó tényező, például Boszniában), nem a közös államiság sikere (például Svájcban), hanem a közös euro-atlanti kultúra, és vele, reményeink szerint, az Európai Unió sikere. Ha az Európai Unió fennmarad, akkor a fennmaradásának sikere ezt a hovatartozási tudatot fogja erősíteni azokban, akikben valamilyen okból aktualizálódik. Ahogy a magyar haza és a magyar nemzet, de akár a román haza és a román nemzet is, „Európa” és az „európai” ebben az értelemben nem földrajzi fogalom és nem földrajzi hovatartozás, ahogy nem az volt már József Atillánál sem, amikor a „Thomas Mann üdvözlése” című versét megírta.

Magyarként európai

Akit a magyar kultúrában neveltek, a közös európai kultúrában is nevelődött. E kultúra sugallatai határozzák meg, hogyan reagál az Európán kívüli kultúrákra. Nem arról van szó, hogy ezeket nem kellene elfogadni, hanem arról, lehet-e túl nagy kulturális különbözőségek létezése esetén (szorosabban) együtt élni velük? Végzetes ezt a problémát eleve rasszizmusként kezelni.

Nem arról a rasszizmusba torkolló ellenszenvről van szó, melyet például a modernitáshoz való felzárkózási nehézségekkel küzdő rétegek éreztek a kapitalizmus nagyvárosi kultúráját elsajátító bevándorolt galíciai zsidóság iránt! A kérdés inkább azokra a napjainkban is élő középkori iszlám viselkedésformákra vonatkozik, melyek szöges ellentétben állnak a jogegyenlőséggel, de amelyről a bevándoroltak egy kis része nem akar lemondani. A tolerancia veszíti el értelmét, ha például a csadort, a nők középkori alárendeltségét kellene elfogadni. A baloldaliak meg a liberálisok egy részének a sajátos félrenézésére utal, hogy a kérdés megvitatásában nem ők járnak az élen. Azzal nem lehet elintézni a feszültségeket, hogy a humanizmus nevében az integrációra fordított erőfeszítések növelését követeljük. Mi van azokkal, akik nem is akarnak integrálódni a közös európai kultúrába?

A baloldaliak és liberálisok egy részének tartózkodása, hárítása, netán engesztelhetetlensége a kérdéssel szemben politikailag ugyanolyan kontraprodukív, mint amennyire kontraproduktív nem tudomásul venni a mai Magyarországon és a határon túl azt, hogy élnek emberek, akikben felötlik a nemzethez tartozási érzés, mely nem politikai. Például azért, mert a nemzetállami kényszerasszimiláció körülményei között kell az életüket eltölteni. Enélkül többségüknek eszébe se jutna a nemzeti hovatartozás. Mert normális, demokratikus körülmények között ez olyan kulturális adottság, amely magától értetődő.

A nemzethez tartozás kérdése felfogható tehát a „mi az európai?” egyik esetének is. Magyarként európainak is lenni századok óta időszerű és fontos azoknak, akik elutasították a nemzeti beolvasztási törekvéseket, akik kiálltak nem csak a politikai, hanem a kulturális egyenjogúságért, akik „fehérek között európainak” tekintették magukat. A kulturális, s vele a nemzethez, hazához, s így Európához tartozás lelki állapotának megváltozása nem olyan egyszerű döntésen alapul, mint az állampolgárság megváltoztatása. Amiből nem következik, hogy lenne mindenkire nézve közös nemzeti tulajdonság. Ennek ellenére mindennapi tapasztalat, hogy különbözőek vagyunk annak a kultúrának alapján, amely a lelkünkben él. Semmiképpen sem politikai, s így rasszista jellemvonás, ha valaki magyarnak, zsidónak, vagy mind a kettőnek tartja magát, noha nem kell, hogy ez mindenkire jellemző legyen. Az se rasszizmus, ha valakiben másokról tudatosul, hogy cigány, magyar, német vagy zsidó.

A mai magyar kultúrában megint megjelentek azok a törekvések, amelyek valamiféle közös, mindenkire nézve kötelező és politikai értelemben meghatározott nemzeti tulajdonságot akarnak ráerőltetni a társadalomra. A nemzethez tartozást szorosan összekapcsolják a politikai nézetekkel, mintha „igaz magyar” ezúttal csak jobboldali lehetne. Ahogy a pártállam idején próbálták elhinteni, hogy „igaz magyar” csak a „haladás” híve lehet. Hamis tételezésekkel politikai, s ezzel hatalomi törekvéseket fejeznek ki, melyek alapja a kirekesztés. E nézetek gyökerei mélyen a nemzetállami gondolkodásban rejlenek. Valójában az a zsidó-keresztény kultúrával szemben ellenséges, s ezzel Európa-ellenes nemzetfelfogás érvényesül újra, mely valamiféle egyének feletti politikai értéket tételez, hogy ezen az alapon igazolja a kirekesztést. Ugyanaz a hamisság élteteti, akárcsak a politikai nemzet fogalmát. Képviselőivel szemben adott esetben a fegyveres szembeszállás is szükséges lehet; minden olyan felfogás, mely a béke „chamberlaini” megmentése érdekében a megegyezést keresi velük, önveszélyes.

Teljes félreértés azonban azt gondolni, hogy a szembeszegüléshez hozzá tartozik a nemzethez tarozási érzés realitásának elutasítása. Ezzel csak elszigetelődni lehet.

Itt szerkesztheted a frissen létrehozott oldaladat!

Ezt a szöveget nyugodtan kitörölheted és
a helyére írhatod az új oldalad tartalmát.
Amíg az oldal tulajdonosa nem helyez el itt tartalmat, addig a mai napi leglátogatottabb oldalak listája jelenik meg!

KIEMELT, REKLÁMMENTES OLDALAK

1. Bevételnövelés a KKV szektorban - Kasza Tamás

► Miért nincs elég bevétel a kkv szektorban az értékesítésből? Kasza Tamás elmondja bevétel növelő tippjeit, amiket több, mint 400 kkv sikeresen használ már. Legyen ÖN a következő!

bevetelnoveles.hupont.hu

2. SÁTOR PAVILON SÖR PIACI ÁRUS HARMONIKA EASY UP SÁTOR!

► Pavilon sátraink Vízállóak, vízlepergetősek, belül gumis PVC UV szűrősek!

bankbiztositas.hupont.hu

3. TAKARÍTÓGÉP KÖLCSÖNZÉS BUDAPEST

► TAKARÍTÓGÉP KÖLCSÖNZÉS BUDAPEST. NINCS KAUCIÓ! INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁS BUDAPESTEN! KEDVEZŐ BÉRLETI DÍJ!

budapestigepkolcsonzo.hupont.hu

4. BOLTÍVES VENDÉGHÁZ-Sajógalgóc

► Jöjjön el Sajógalgócra egy VADREGÉNYES kis faluba, pihenni, túrázni. Kirándulási célpontnak ajánlom a közelben található Szilvásváradi Nemzeti Parkot, Aggteleki Cseppkő Barlangot, Edelényi kastélyt, Miskolc-Tapolcai Barlangfürdőt.

boltives-vendeghaz.hupont.hu

5. Biatorbágy eladó lakás | Lakás eladó Biatorbágy lakóparkban

► Biatorbágy Lakás Eladó | Új építésű szuper lakás 61 nm + 55nm saját kert

biatorbagy-elado-lakas.hupont.hu

6. Nyaralás a Balatonnál!

► Olcsó, de színvonalas szálláshely Fonyódon!

balatonnyaralas.hupont.hu

7. Samsara Masszázs Szalon

► Masszázs Balatonfüred

balatonfuredmasszazs.hupont.hu

8. Befogad-LAK Erdőkertesi Állatvédő ALAPÍTVÁNY

► HOGYAN MENTHETSZ MEG 100 KUTYÁT,CICÁT 40 PERC ALATT? IVARTALANÍTS! NEM VAGYUNK MENHELY! ELSŐDLEGES CÉLUNK AZ IVARTALANÍTÁS FONTOSSÁGÁNAK NÉPSZERŰSÍTÉSE, A HOZZÁNK KERÜLT GAZDÁTLAN ÁLLATOK REHABILITÁLÁSA, MEGFELELŐ GAZDI MEGTALÁLÁSA!

befogadlak.hupont.hu

9. Bútor, bútorfestés, gyermekbútor, konyhabútor, egyedi bútor, stb.

► Olcsó bútorlap, bútorasztalos - bútorkészítés, szekrény - modern asztalok, fafaragás, beépített bútor ára, használt faipari gépek.

butor-lap.hupont.hu

10. Bio vetőmagok saját kertemből

► Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

biovetomag.hupont.hu

LEGLÁTOGATOTTABB OLDALAK (MAI).

HuPont hirdetési rendszer

1. Coinmoin BTC. How to earn bitcoin?

► Coinmoin BTC. How to earn bitcoin?

coinmoin.hupont.hu

2. MaTi-CaR ALKATRÉSZEK ELÉRHETŐ ÁRON MISKOLCON....

► Új, utángyártott, és gyári alkatrészek elérhető áron Miskolcon. Minden autótípushoz: ALFA/AUDI/BMW/CITROEN/CHEVROLET/DAEWOO/FIAT/FORD/HONDA/KIA/LANCIA/LEXUS/MAZDA/MITSUBISHI/NISSAN/PEUGEOT/RENAULT/SAAB/SEAT/SKODA/VW alkatrészek elérhető áron..

alkatreszekmindenautohoz.hupont.hu

3. Ingatlanpiacról minden (elemzések, stratégiák, országosan és Budapestről)

► ingatlan, ingatlanvásárlás, ingatlaneladás, ingatlanpiaci elemzés, CSOK-os eladó budapesti ingatlanok, CSOK-os eladó Budapest környéki ingatlanok

ingatlanpiaci-elemzo.hupont.hu

4. MaTi-CaR Alkatrész- Koreai és Japán autóalkatrészek elérhető áron Miskolcon

► Gyári-, utángyártott Koreai és Japán alkatrészek elérhető áron Miskolcon! CHEVROLET/DAEWOO/HONDA/HYUNDAI/ISUZU/INFINTI/KIA/MAZDA/MITSUBISHI/NISSAN/TOYOTA

japanautoalkatresz.hupont.hu

5. ___ KÓTAJI KERÍTÉSGYÁRTÓ ___ MINDEN GYÁRI ÁRON !!!

► A DRÓTKERITÉS A LEGOLCSÓBB KERITÉS A VILÁGON. AMI SZÜKSÉGES HOZZÁ AZT NÁLUNK MEGTALÁLJA A-Z -ig. FÉM, ÉS BETON KERÍTÉSOSZLOPOK, HORGANYZOTT, ÉS ZÖLD DRÓTHÁLÓ, BETON LÁBAZATI ELEMEK, 3D-s KERÍTÉSPANELEK, ÉS KIEGÉSZITŐK.

kerites.hupont.hu

6. MaTi-CaR Alkatrészek - AUTÓALKATRÉSZEK ELÉRHETŐ ÁRON MISKOLCON...

► Új, utángyártott alkatrészek kedvező áron Miskolcon. AUDI, BMW, CITROEN, CHEVROET, DAEWOO, FIAT, FORD, HONDA, HYUNDAI, KIA, MAZDA, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, RENAULT, SEAT, SKODA, VW alkatrészek! Szinte minden autóhoz alkatrészek elérhető áron..

maticar-alkatreszek.hupont.hu

7. OLASZ AUTÓALKATRÉSZEK - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon...

► ALFA ROMEO - FIAT - LANCIA autóalkatrészek hihetetlen áron! Olasz autóalkatrészek akciósan!

olasz-auto-alkatreszek.hupont.hu

8. FRANCIA AUTÓALKATRÉSZEK - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon....

► ÚJ, utángyártott Francia autóalkatrészek elérhető áron Miskolcon. CITROEN ALKATRÉSZEK-DACIA ALKATRÉSZEK-PEUGEOT ALKATRÉSZEK-RENAULT ALKATRÉSZEK-FRANCIA autókhoz alkatrészek elérhető áron..

francia-auto-alkatreszek.hupont.hu

9. TURBÓCSŐ, TÖLTŐLEVEGŐ CSŐ - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon...

► Intercooler csövek: Audi, BMW, Citroen, Chevrolet, Daewoo, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mazda, Nissan, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Skoda, VW és szinte minden autótípushoz elérhető áron..

turbocso-intercoolercso.hupont.hu

10. FOJTÓSZELEP-PILLANGÓSZELEP - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon..

► Fojtószelepek Audi, BMW, Citroen, Chevrolet, Daewoo, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mazda, Mercedes, Nissan, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Toyota, VW és szinte minden autótípushoz elérhető áron..

fojtoszelep-fojtoszelepek.hupont.hu

11. MERCEDES alkatrészek elérhető áron a MaTi-CaR Alkatrészeknél Miskolcon

► Mercedes (A-, B-, C-, E-, G-, M-, S-,Citan,V-class, Sprinter, Vito) gyári- és utángyártott alkatrészek széles választéka

mercedes-alkatreszek.hupont.hu

12. KÜLSŐ - BELSŐ AJTÓKILINCSEK ÉS FOGANTYÚK AKCIÓS ÁRON MISKOLCON...

► Audi, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, Daewoo, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volvo, VW minden, autótípushoz és márkához!!!

ajtokilincs-kulso-belso.hupont.hu

13. BMW ALKATRÉSZ - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon..

► BMW (1-es, 3-as, 5-ös, 6-os, 7-es, X, Z széria) gyári- és utángyártott alkatrészek széles választéka

bmw-alkatreszek.hupont.hu

14. FŐTENGELY ÉKSZÍJTÁRCSÁK - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon...

► Főtengely ékszíjtárcsák Audi, Bmw, Citroen, Chevrolet, Dacia, Daewoo, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volvo, Vw és minden autótípushoz!

fotengely-ekszijtarcsa.hupont.hu

15. OPEL alkatrészek elérhető áron a MaTi-CaR Alkatrészeknél Miskolcon

► Gyári-, utángyártott Opel alkatrészek Miskolcon! Opel AGILA, ANTARA, ASTRA, CORSA, COMBO, FRONTERA, INSIGNIA, MERIVA, MOVANO, OMEGA, SIGNUM, TIGRA, VECTRA, VIVARO, ZAFIRA alkatrészek elérhető áron! Opel alkatrészek A-Z-ig!

opelhez-alkatreszek.hupont.hu

16. VW ALKATRÉSZ MaTi-CaR - VOLKSWAGEN Alkatrészek elérhető áron Miskolcon..

► VW gyári, utángyártott autóalkatrészek (Amarok, Bora, Caddy, CC, Crafter, Derby, Eos, Fox, Golf, Jetta, Kaefer, LT , Lupo, Multivan, New Beetle, Passat, Phaeton, Polo, Scirocco, Sharan, Spacefox, Tiguan, Touareg, Touran, Transporter, Vento)

vw-alkatreszek.hupont.hu

17. TOYOTA ALKATRÉSZ MISKOLCON! TOYOTA ALKATRÉSZEK AKCIÓS ÁRON!

► Gyári-, utángyártott autóalkatrészek TOYOTA 4-RUNNER, AYGO, AVENSIS, AURIS, CAMRY, CARINA, CELICA, COROLLA, DYNA, HIACE, HILUX, IQ, LAND CRUISER, PICKUP, PREVIA, PRIUS, PREMIO, RAV4, STARLET, URBAN CRUISER, VERSO, YARIS típusokhoz akciós áron!

toyota-alkatreszek.hupont.hu

18. PRO-SPORT

► Bács-Kun Sport - Bácsalmás, Kunbaja és környéke sportja - folytatás: 2011./XVI. évfolyam Labdarúgás, Kézilabda, Asztalitenisz, Cselgáncs, Diáksport, BSC 1913-2013.

pro-sport.hupont.hu

19. AUDI - alkatrészek elérhető áron a MaTi-CaR Alkatrészeknél Miskolcon

► AUDI autóalkatrészek Gyári-,Utángyártott /Audi 80,Audi 100,Audi A1,Audi A2,Audi A3,Audi A4,Audi A5,Audi A6,Audi A7,Audi A8,Audi Q3,Audi Q5,Audi Q7,Audi TT,Audi ALLROAD,Audi R8,

audi-alkatreszek.hupont.hu

20. Névnapi verses köszöntők, képeslapok - Pál Júlia tollából

► Különleges, verses névnapi köszöntők, képeslapok, nevek jellemzése, jelentése, saját versek

nevnapikoszontok.hupont.hu

21. ZEMPLÉNI TÁJAK CSODÁLATOS KÉPEI, IDÉZETEK,VERSEK,KÉPEK

► ZEMPLÉN,AHOL A CSEND KEZDŐDIK! "Bízd magad barátokra. De sose vedd a barátság kincsét magától értetődőnek". Stephanie Dowrick

elvonultan.hupont.hu

22. ABS Jeladók MaTi-CaR Alkatrész - ABS szenzorok elérhető áron Miskolcon...

► Új, utángyártott ABS jeladók; ABS szenzorok; KERÉKFORDULATSZÁM érzékelők, KERÉKFORDULATSZÁM jeladók szinte minden autótípushoz elérhető áron.....

absjeladokmindenautohoz.hupont.hu

23. FORD alkatrészek elérhető áron a MaTi-CaR Alkatrészeknél Miskolcon

► Gyári alkatrészek,Utángyártott alkatrészek elérhető áron Miskolcon. FORD-ESCORT, C-MAX,GALAXY,FIESTA,FOCUS,FUSION,KA,MONDEO,RANGER, S-MAX,TRANSIT alkatrészek elérhető áron..

fordalkatreszmiskolc.hupont.hu

24. Angol nyelvkönyv - azoknak akik szeretnének IGAZÁN jól angolul!

► Sokszor belefogtál már az angol nyelv megtanulásába, de mindig elakadtál? Megvan a megoldás! Ez a nyelvkönyv meg tud tanítani angolul.

angol-nyelvkonyv.hupont.hu

25. FŰTŐMOTOR-ELLENÁLLÁS-FŰTŐRADIÁTOR - MaTi-CaR Alkatrészek Miskolcon...

► Audi BMW Chevrolet Citroen Dacia Daewoo Fiat Ford Honda Hyundai Isuzu Iveco Kia Lanci Mazda Mercedes Mitsubishi Nissan Opel Peugeot Renault Saab Seat Skoda Suzuki Toyota Volvo VW fűtőmotor előtét ellenállás, fűtőradiátor, fűtőventillátor

futomotorelotetellenallas.hupont.hu

26. Karácsonyi Üdvözletek, Sms-ek, Versek, Dalok

► "Karácsony este dallam száll, Szívedbe hatol, s benne hál. Angyalok énekét hozza a szél: Szép Karácsonyt, boldogságot ígér." Minden Kedves látogatónak Békés, Boldog Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

karacsonyisms.hupont.hu

27. Álomfejtés

► Az embereket ősidők óta foglalkoztatják álmaik.Honnan erednek ezek a múló misztikus képsorok?Vajon mit jelentenek? Itt megtalálod a válaszokat,és az álomszótár segít az álom megfejtésében.

alomfejtes.hupont.hu

28. CSILLOGÓ képek, feliratok és sok más dolog! Honlapkészítéshez kiegészítők.

► Üdvözöllek az oldalamon! Fotóim, Képeslapjaim Emlékversek, csillogó képek, feliratok, sorelválasztók, és még sok minden...A listát még bővítem, érdemes benézni hozzám!

vajdamariann.hupont.hu

29. MOTORTARTÓ-, VÁLTÓTARTÓ BAK - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon

► Motortartó bak és váltótartó bak Audi BMW Chevrolet Citroen Dacia Daewoo Fiat Ford Honda Hyundai Isuzu Iveco Kia Lanci Mazda Mercedes Mitsubishi Nissan Opel Peugeot Renault Saab Seat Skoda Suzuki Toyota Volvo VW minden autótípushoz és márkához!!!

motortarto-valtotartobak.hupont.hu

30. Jogi tanácsadás, Családjog, Ingatlanjog, Bontóper, Cégjog, budapesti ÜGYVÉD

► Bontóper, ingatlan adásvételi jogi tanácsadás, családjog, ingatlanjog, öröklésjog, cégjog, kártérítési jog Dr Mohos Gábor ügyvéd Budapest XIII. 06-20 354 8963

jogimegoldasok.hupont.hu

31. BOWDENEK kézifék,kuplung,váltó - MaTi-CaR Alkatrészek Miskolcon...

► Audi BMW Chevrolet Citroen Dacia Daewoo Fiat Ford Honda Hyundai Isuzu Iveco Kia Lanci Mazda Mercedes Mitsubishi Nissan Opel Peugeot Renault Saab Seat Skoda Suzuki Toyota Volvo VW kézifékbowden, gázbowden, váltóbowden, kuplungbowden

kezifek-valto-bowdenek.hupont.hu

32. Három szóban el tudom mondani, mit tanultam az életről: mindig megy tovább.

► "A világ minden szépségéért sem akarnám elcserélni az egyéniségemet, még akkor sem, ha nincs benne semmi különös. Én én magam vagyok, és ez több annál, amit néhányan elmondhatnak magukról."

mindigvantovabb.hupont.hu

33. GLUTÉNMENTES ÖVEZET

► Hogyan fogyhatsz 50 felett gluténmentes diétával?

glutenmentesreceptek.hupont.hu

34. Dazer ultrahangos kutyariasztó

► Vannak kutyák akik csak akkor vesznek komolyan, ha kapnak egy kis zavaró ultrahangot!

ultrahangoskutyariaszto.hupont.hu

35. Gyújtótrafók, -tekercsek - MaTi-CaR Alkatrészek elérhető áron Miskolcon...

► Trafók Audi, Bmw, Citroen, Chevrolet, Dacia, Daewoo, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Isuzu, Iveco, Kia, Lancia, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat, Skoda, Suzuki, Toyota, Volvo, Vw és minden más autótípushoz

trafo-gyujtotrafo.hupont.hu

36. Finom ízek varázsa

► Sütemények és ételreceptek saját gyűjteménye

ki-suti.hupont.hu

37. NICS probiotikus táplálék-kiegészítők. Élőflórás termékek.

► Sokszor a legapróbb dolgok hozzák a legnagyobb változást!

probiotikus.hupont.hu

38. Vertikális és Horizontális szélturbinák Katalógusa. 2008 - 2019

► Vertikális és Horizontális szélturbinák szines Katalógusa a nagyvilágból. >>> Redaktion: Peter Borsanyi Techniker >>> Savonius-Balaton HUNGARY 2008 - 2019

savonius-balaton.hupont.hu

39. Konyhabirodalom

► Egyszerűen, gyorsan, jót!

konyhabirodalom.hupont.hu

40. UPC DIRECT ÁTVÁLLALT, VAGY INGYENES BEÜZEMELÉSSEL. HD KÉSZÜLÉKEK.

► UPC DIRECT MŰHOLDAS TV CSOMAGOK ELŐFIZETÉSE, VEVŐKÉSZÜLÉKEK, ANTENNARENDSZEREK TELEPÍTÉSE. HELYSZINI SZERZŐDÉSKÖTÉS ÉS SZERELÉS HÁROM NAPON BELÜL. NAGYFELBONTÁSÚ HD KÉSZÜLÉKEK.

upcdirectupc.hupont.hu

41. Lap-FölDI 2 - Online hírek és érdekességek

► Üdvözlöm a Kedves Olvasót! Lap-Föld az online média apró szegmense, ahol Önöket tájékoztatjuk a mindennapokról- hírek, tudósítások, érdekességek, és sok egyéb... fókuszban szűkebb pátriámmal- Tapolcával. Dancs István

lapfoldiketto.hupont.hu

42. KISBIG KIFŐZDE

► A magyar konyha és a világ ízei hagyományos kézműves technológiával valódi alapanyagokból!

kisbig.hupont.hu

43. Nagymamám konyhájából

► receptek a kredenc mélyéről

nagymamamkonyhajabol.hupont.hu

44. PAVILON PIACI SÁTOR RENDEZVÉNY ÁRUS RAKTÁR SÁTOR VIP AUTÓBÉRLÉS

► ÁRUS PIACI SÁTOR, PAVILON, RENDEZVÉNY SÁTOR! VATTACUKOR ÉS POPCORN GÉPEK! VIP AUTÓBÉRLÉS!

pavilon.hupont.hu

45. ~Csajsziknak~

► Sziasztok! Ez az oldi igazi csajszis oldal! Itt mindent megtudhatsz! Sztárok, szépségtippek vagy csak egy kis szórakozás! Jó nézegetést! A szerki :3 Néhány részt magazinokból lestem el, mert nem volt ötletem :P meg hogy tippeket nézz

csajszik-oldala-love-it.hupont.hu

46. Kondor Béla Általános Iskola

► _____________.-1181 Budapest, Kondor Béla sétány 7-._____________ Alapítvány számlaszáma: 11718000-20456166 Adószám:18507739-1-43 Telefon: 06-1-291-0807

kondor.hupont.hu

47. ANTENNABOLT-WEBÁRUHÁZ A BP 1174.BOCSKAI U 29.

► TEL:0612570573,+36309847295 MINDIGTV,FÖLDI ANTENNA, MŰHOLDVEVŐ,KAMION ANTENNABOLT.

sat.hupont.hu

48. MAGYAR Locsolótömlő, ipari tömlő, öntözés, kert, otthon

► locsolótömlő, kerti tömlő, szivattyútömlő, szívótömlő, tömlővég, tömlőösszekötő, tömlőcsatlakozó, szivattyú, gyorscsatlakozó, 1"-os gyorscsatlakozós rendszer, bilincs, szórófej, takaróponyva, szerelvény, Weekend Master, Master Extra, Master Plus, ATS

locsolotomlo.hupont.hu

49. Érd info

► Minden információt ÉRDről az ÉRDi polgároknak és az ÉRDeklődőknek.

erd.hupont.hu

50. Minden ami számvitel... A-tól Z-ig

► Számvitel vizsgára készülsz, vagy szeretnéd ismereteidet bővíteni, netán most ismerekedsz a tantárggyal vagy csak egyszerűen kíváncsi vagy? Ha a válasz igen, akkor itt a helyed! Gyere, és számvitelezz Te is!

szamvitelezz.hupont.hu

51. "TEA U.T." Hobby Teás weblap

► Világok teái, teák világa. Zöld tea, fehér tea, sárga tea, wulong / oolong tea, vörös tea, heicha "élő" fekete tea, puerh tea. Itt mindent megtalál, ami Tea.

teaut.hupont.hu

52. i d é z e t e k *_*

► ... Örüllök h. Erre az oldalra Kattintottál! (: Ha idézeteket keresel vagy verset ha csak jól szeretnél szórakozni, akkor jó helyen jársz! (: Kellemes időtöltést, és gyere vissza máskor is! (: puszii♥

szomruidezetek.hupont.hu

53. Elektromos kerékpárok legolcsóbban, garanciával. +36/70-329-4217

► E-bicikli, elektromos robogó, elektromos kerékpár, akkumulátor, garancia és folyamatos alkatrész utánpótlás.

elektromosbicikli.hupont.hu

54. Lámpa alkatrész,üvegbura,lámpabura,paraszt bura,csilláralkatrész,csillár

► Petróleum lámpa alkatrész,üvegbura lámpabura.Elérhetőség:Mobil:0620/416-1273,E-mail:uvegbura28@gmail.com

lampaalkatreszek.hupont.hu

55. NAGY ANYÁINK HÁZIPATIKÁLYA ÉS A RÁKRÓL

► TERMÉSZETES SZÉPÍTŐ SZEREK,,ÉS RÉGI HAGYOMÁNYOS NÉPI GYOGYÁSZAT

tepesztalatok.hupont.hu

56. Andi77 tuti tárkonyha

► Kipróbált, ismert, könnyen elkészíthető finomságok receptjeit gyüjtöttem össze

andi-tutireceptek.hupont.hu

57. Sicambria-Alba Regale-Fehérvár, Buda Vetus-Ősbuda-Óbuda

► Királyi fehér fővárosunk Sicambria, Alba Regalis, Fehérvár, Buda Vetus, Ősbuda azaz Óbuda, Szűz Mária sziget, Veteri Pest-Antiqua Pest ősi városaink és múltunk eltitkolt történelmünk kutatásával és feltárásával foglalkozó oldal

albaregalis.hupont.hu

58. ZaZa Kutyaruha

► Kutyahidegben, kutyaruhában, tiszta marad, legalább a kabát alatt. Kutyaruhák egyedi méretre

zaza-kutyaruha.hupont.hu

59. Kasza Tamás, Lezárás Specialista Oldala

► Ha már értékesítesz, akkor keress vele pénzt is, ismerd meg a lezárás 13 lépését. www.lezarasspecialista.hu

lezarasspecialista.hupont.hu

60. Körömfutár,Poly Acrylgel,Proxxon,JD8500,Gyakorlókéz,LEDUV lámpa.

► Proxxon,JD8500 körömcsiszoló,asztali és LEDUV lámpa,gyakorlókéz,műköröm géllakk nyomdalemez,2MBeauty,Pearl,Moyra,Mystic Nails műköröm Budapest,körömdíszítő akril vizes matrica,paraffingép,ajándék ötletek,fusion poly hybrid acrylgel,FusionTip sablon

koromfutar-nailexpress.hupont.hu

61. Clara vagyok! Üdvözöllek Szeretettel!

► Csillogó,weboldal díszítő, glitteres képek,és még sokféle! Gyere kukk be! :) Ha meg tetszik valami nyugodtan viheted,vagy csak nézelődj.

klarika.hupont.hu

62. ÉTKES BÜFÉ

► Minden nap friss, válogatott alapanyagokból, rendeléskor készítjük ételeinket, melyek között megtalálhatóak a magyar ízvilágot képviselő ételek, úgy mint a házi ízesítésű hurka és kolbász, valamint a reformkonyha jövevényei, úgy mint a gyros.

etkesbufe.hupont.hu

63. PRODUCATOR DE GARDURI KOTAJ

► GARDUL DIN PLASĂ DE SÂRMĂ ESTE CEL MAI IEFTIN GARD DIN LUME. LA NOI GĂSIŢI TOATE ELEMENTELE NECESARE, DE LA A LA Z. ŞI CE ESTE MAI IMPORTANT : TOTUL LA PREŢ DE PRODUCĂTOR !

gard.hupont.hu

64. OLCSÓ AZONNALI TEHER TAXI - SPRINT EXPRESS

► Azonnali Olcsó Költöztetés Szállítás Fuvarozás Tehertaxi, hétvégi bútorszállítás, háztartási gép szállítás. Fix díjal vagy óradíjal azonnalra rendelhető minden nap.

sprintexpress.hupont.hu

65. Parketta csiszolás, parketta csiszolás-lakkozás

► Olcsó parketta csiszolás lakkozás, parketta lerakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687, parketta csiszolás Magyarországon, garanciával, korrekt árakkal.

aparkettacsiszolas.hupont.hu

66. Bio vetőmagok saját kertemből

► Teremtés Könyve 1/29. „Nézzétek, nektek adok minden növényt az egész földön, amely magot terem és minden fát, amely magot rejtő gyümölcsöt érlel, hogy táplálékotok legyen".

biovetomag.hupont.hu

67. Eszterlánc Kreatív Hobby üzlet / Pécs

► Nem csak a "kézügyeseké" a világ, aki ügyes az rajzol vagy fest....a többiek hozzánk jönnek:) ! Pécs, JÓKAI Mór U. 6.

devaimarti.hupont.hu

68. Homérosz,Toldi,Csontváry a NAPÚTon, Minósz/Mithrász, 3500 éves szupernaptár

► “Krónikákat, történelmet lehet hamisítani, de a Nap járását az égen nem!” Iliász a napúton? Odüsszeia, mint vízöntő-paradoxon tanulmány? Kitatált-e a Képes Kor-nika? Bronzkori szupernaptár?Nap-Hold-Vénusz:Toldi trio, MINÓSZ Kréta és MITHRÁSZ kultusz.

naput.hupont.hu

69. Veszélyes fakivágás Budapesten

► Veszélyes fakivágás Budapesten biztonságosan, garanciával +36 70 272 0149, minőségi szerszámok, elérhető ár, irányított fadöntés alpintechnikás favágás, email: krisztiankaroly77@gmail.com

fakivagasbudapest.hupont.hu

70. Matematika minden mennyiségben

► Az oldalon különböző matematika feladatok találhatóak, különböző kategóriában. Elsősorban az általános iskolás gyerekeknek szólnak az alábbi feladatok, de a matematikát tanító tanároknak is sok segítséget nyújthatnak.

matematika.hupont.hu

71. TEGYÜK SZÉPPÉ A VILÁGOT!

► "Sokkal könnyebb változtatni azon, amit te teszel, mint azon, amit más tesz." Donald Walsch: Beszélgetések Istennel

tegyukszeppeavilagot.hupont.hu

72. Használt, futózott és új gumik: Személy, Teher, Munkagép Tel.:06-70/6048810

► HASZNÁLTGUMI: (6.HÓNAP) FUTÓZOTT GUMI: (LEFUTÁSIG) ÚJ GUMI: (2. ÉV GARANCIÁVAL) Cím: H - 2060 BICSKE SZENT LÁSZLÓ ÚT 50. e-mail: unimobilcar@gmail.com

gumi-reifen.hupont.hu

73. Lelkünk, tudatunk és testünk egyensúlya

► Visszaadni az erőt a domináns agyfélteke elülső és hátulsó agyterületének összehangolására, hogy tudatos választásra legyünk képesek. Választásra, ami megváltoztatja a múltat, hogy olyanná formálhassuk a jövőt, amilyenné alakítani valóban szeretnénk

lelkiegyensulyunk.hupont.hu

74. Kunbaja ATSK Asztalitenisz szakosztály

► Beszámoló a csapat körüli eseményekről,szerepléseiről.

bacsalmasiasztalitenisz.hupont.hu

75. NAGY GÉPSZERVIZ BUDAPEST STIHL VIKING BOSCH MAKITA FLEX

► Stihl Viking Bosch Makita Flex Szerviz Javítás Profi Ipari Gép és Alkatrész

nagygepszerviz.hupont.hu

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 136
Tegnapi: 105
Heti: 357
Havi: 1 728
Össz.: 252 696

Látogatottság növelés
Oldal: írások II.
Balos - © 2008 - 2018 - balos.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »