Balos

Baloldali értékeket képviselö honlap

2015.máj.8.

EMLÉKEZZÜNK!!!!

1945.máj.08.
 
2015.máj.3.

Avagy mennyire legyünk balosok?

De ez a kérdés is olyan mint a bugócsiga.Ismétlödik,ismétlödik......!Szerintem az egész magyar bal olyan mint a bugócsiga.Önmagában forog és nem találja magát.

2015.máj.2.

Anyák napján

Anyák napján

 

Hiányát érzem naponta;

a szemembe buggyanó

gyöngyön át reggelente

látom, s csókolnám azt

a vézna, megfáradt kezet:

anyám kezét. Simogatott

akkor is, ha nyújtott ujját

−  csínytevésemért –

feddőn rám emelte.

Bújnék, mint fészek aljára

riadt, reszkető madár,

az öreg tenyérbe, fátyolos

szemével rám csak még

egyszer visszanézne;

vállára ünneplő palástként

teríteném az égbolt azúrját,

s hajába fonnám a Nap

aranyló sugarát.

(2015. 04. 29.)

 
 
2015.máj.1.
 
Megemlékezés Majus Elsejéröl itt található.
http://www.balos.hupont.hu/122/vandor-iii

Meghátrált a "saller király"!

A meghátrálás okát nem tudom,talán fél,de a halálbüntetés visszaállításnak tervétöl viszakozott a mi kis zsebdiktátorunk.Csak egy kicsit a körmére kell koppintani és még sallert sem kell osztani máris berezel és viszakozt fúj!

Tán ez is példa lehetne a tömegek számára,hogy nyomást gyakoroljanak erre a bagázsra!

DE HOL VANNAK A TÖMEGEK?
 
 
2015.ápr.25.
 

Szegények szava

Szegények szava

 

Kinek-kinek mást tartogat

a sors, néha csak szemléljük

tanácstalan, tévesen hisszük,

minden előre írva van: egyik

gazdag lesz, irigyelt, szót

vesztegetni rá nem érdemes.

Másik nincstelen, ám szabad.

Tán éhezik, s fázik nemegyszer,

versenyez a száguldó szelekkel;

erek-, szívós inak feszülnek

a cserzett bőr alatt, a szívben

konok büszkeség dagad:

a szájból halkan csorognak

a néha mosdatlan szavak,

ám, ha a kéz kézbe csap,

országnak lehet szilárd alap.

S, ha az adott szó bicsaklik,

akár csak egyszer is, hitelét

veszti s roppan a gerinc, rút

portékává lesz a nehéz regény

minden elvész, a nincstelenből

lesz lenézett, végleg szegény.

(2015. 03. 11.)

Rosszindulat nélkül

A félreértéseket és megsértödéseket félretéve,úgy gondolom,hogy az elmúlt idöben nagyon sokat foglalkozunk a fidessszel meg az egész Orbán bagázzsal.Ez jó és ezt napirenden kell is tartani.

Viszont a csoportunk neve BALOS,tehát inkább a mi Balos problémáinkkal,dolgainkkal is kell,hogy törödjünk.

 

TI,HOGY LÁTJÁTOK?

 Dezső József Spekulálok mint üres boltban a zsidó!
Semmi nem jut eszembe amivel ki lehetne mászni ebből a hatalmas pöcegödörből.
Igen. Agyalhatnánk a baloldali eszmékről, mert milyen szép is lenne ha a kommunizmus megvalósulna. De amíg az országban a diktatúra ilye
n erőteljesen fejlődik addig a szép tiszta baloldali megoldásoknak semmi esélye sincs!
A baloldali vagy bármilyen forradalomban nem hiszek. Egy népfelkelés is esélytelen ebben az országban.
Szóval előbb azt kell kitalálni, hogy demokratikusan hogy lehet átlépni Orbánon és az ő fajtáján!
Pici apró ellenzékiek egymástól is ellesve továbbfejlesztve adtak használható és működőképes megoldást. Csak itt meg a személyekkel van állítólag a probléma. Az egyik a kapitalizmusban hisz a másik meg ugyanúgy csalódott már néhány pártban mint mi csak ő több pártba is belépet mielőtt csalódott volna bennük. "Mit akar az ilyen?!" alapon inkább nem csinálunk semmit csak néhányan tüntetgetünk egyre kevesebben, már lassan név szerint fogunk ismerni mindenkit, mert egy kártyapartihoz is kevesen leszünk! 
Lehet a baloldal felemelkedésén gondolkodni, de amíg a demokratikus politikai környezetet nem tudjuk megteremteni, addig nem sokra megyünk vele!
Szerintem az eddigi parlamenti pártok az ellenérdekeltek abban hogy valami teljesen új elkezdődjön és nekik inkább Orbán, mint egy valódi demokrácia, mert abban esetleg ők sem kapnak már szerepet! Ők azok akik minden épkézláb ötletet elbagatellizálnak. Csak úgy képzelik el az Orbán utáni rendszert, hogy ők pártonként egyedül állnak Orbán helyére!
 
 
2015.ápr.18.

Más szemszögböl

Lehet,hogy én látom rosszul.Valahogy Magyarország mitha egy burokban lenne.Nézgetve a netet úgy látom,hogy egy egész más világba csöppennék bele.Pl: a jobbik meg Hitler stb.Tán fel van nagyítva nem tudom.

 
 
 
2015.márc.27.

Átkozott Murphy !

Átkozott Murphy !

 

Az első "olyan" vasárnap,  Minden csendes. Az utcák, terek kihaltak. Én, mint mindig, ülök az íróasztalomnál, igaz, előttem a naptár, de nem nézem. Nekem a munka adja az időbeosztást. Mindegy, hogy feketével, vagy pirossal szerepel naptáramban az adott nap neve, dolgozom. Néha attól félek, kigyullad a klaviatúra, úgy verem a billentyűket. Aztán igazítok, beszúrok... ha tudok.

De ma... meglátogatott Murphy szelleme. - "Ami elromolhat, az el is romlik !" - szól a törvény. És hogy kellemetlenebb legyen, természetesen vasárnap. Szerencsére nem a számítógép, csupán egy tartozék. De nélküle az egész nem működik. Sebaj, a bevásárló központ műszaki osztályán kapok.

Már indulnék, mikor eszembe jut: ma már nincsenek nyitva a nagy áruházak. Nem mondom ki, amit gondolok. Elpirulna a papír. De nagyon "Harrach"-szom... Elvész az egész napom.

Dohogok magamban, mikor csengetést hallok. Ajtót nyitok. Kis faluban lakó ismerősöm áll előttem tinédzser, kollégista gyermekével. Ma elszakadt a nadrágja, venni kellene egy másikat. S egyúttal egy táska is kellene, amiben a tanszert is, az elemózsiát is vinni tudja. Azért jöttek, hogy ezeket megvegyék. De minden zárva.

- Nem tudtok róla, hogy mától vasárnaponként nincsenek nyitva az üzletek ? 

- Valamit hallottunk, de nem igazán figyeltük.  A faluban egy apró bolt van csupán. A nagyobb vásárlásokat vasárnaponként, amikor együtt a család, szoktuk megejteni. Ez egyszerre  egy kirándulás is. Hiszen oda-vissza közel száz kilométer az út. Ezt most feleslegesen tettük meg, s törjük a fejünk, holnap hogyan tud a gyermek visszamenni a kollégiumba és az iskolába ?...

Így aztán együtt "Harrach"-szunk, s csendesen szidjuk, aki ezt az eszement törvényt ránk kényszerítette.

(Sógor Béla)

/Megjelent a Népszava 2015. 03. 26.-i számának Szerintem rovatában/.

 

Berlinben jártam

Berlinben jártam,
A falat nem találtam,
A Brandenburgi kapunál álltam,
A Reistagnál vártam,
A magyar nagykövetséget megtaláltam,
Gulyás Misit megcsodáltam!!!

 
 
 
 
2015.márc.04.

Fortélyos félelem igazgat

A régi-új Kossuth szoboravató kapcsán.
Hallelujja!Rájöttem.A magyar társadalmat egy fortélyos félelem igazgatja!!!Az egyház fortélyos akarata!!!

 
 
 
2015.febr.24.

Ezt mondta nekem Éva

Beszélgetésem Sárkány Évával

 • 1./ Hogy én mit gondolok a világ dolgairól?
 • Mindenki annyira jót akar, hogy a másiknak azzal árt a legtöbbet, ellentéteket vált ki a jóakarat.Nem tudom ismerős-e az a bölcs mondás:

 • A POKOLBA VEZETŐ ÚT JÓINDULATTAL VAN KIKÖVEZVE!

 • Hogy a dolgok jó irányba haladnak vagy sem az meg nézőpont kérdése megint.

  Aki kizsákmányol az azt mondja, hogy még több kell,de nagyképűen azt vágja az emberek arcába, ha becsületesen dolgoznál és szorgalmasabb lennél te is vihetnéd annyira, mint én.Pedig a kizsákmányoló az dolgoztat és árgus szemmel figyeltet a besúgóival, hogy senki őt meg ne merje károsítani, mert abban a pillanatban lecsap és nem azt mondja, hogy őt a kizsákmányolót lopja meg, hanem a többi szorgalmas munkást.

  A kizsákmányolt helyzetéből nézzük meg akkor ugyan ezt. Látja, tapasztalja a nyomort és megtesz mindent, hogy becsületes munkával előrébb jusson, pénzt szerezzen a családjának, hogy ne éhezzenek (mára már itt tartunk) és közben látja, hogy a kizsákmányolója minden földi jóval el van eresztve.

  Összegzem, mert nem akarom bő lére ereszteni mondandómat.

  A becsületesség nem vezet sehová a földi életben.Meg kell tanulni ügyeskedni. Aki tudott ügyeskedni az még most is a víz felhszínén ven, de aki nem ilyen élelmes az bizony elmerült vagy elmerülőfélben van.

  Sanos az ügyeskedőkben még benne van az empátia szikrája, ami nem engedi átlendülni azon a holtponton, hogy aljas legyen.

  Viszont, aki már eleve HARÁCSOLÓ volt az előtt kinyílt a lehetőség ajtaja, s mára már milliárdosok, ezek gátlástalanok, embertelenek, kiégett, pökhendi, semmitérő lények, de ez lenne a legkisebb baj. A legnagyobb az, hogy hatalmon vannak és ők diktálják az ütemet, ők prédikálnak erkölcsről, jómodorról és munkáról, amit hírből sem ismernek.

  Szóval:Rossz az irány!

  Azt tudomásul kell venni, hogy a teljes foglalkoztatottság soha nem fog megvalósulni, s ebből kifolyólag mindig ellentéteket szítanak a dolgozók és a munkát nem találók között. Mert eltartottnak, ingyenélőnek csúfolják azt, aki nem tud munkát találni.

  Most csak ennyi!!!!!

  Ez volt az első kérdésre a rövid, de annál csapongóbb vlaszom.

 • 2./ Hétköznapjaimat miként élem meg?

 • Még van munkám és a víz felszíne felett vagyok. Nincsenek anyagi gondjaim.Nem tanultam hiába annyi éven keresztül, most kamatoztatom?.....

  Azért ?, mert ez nem kamatoztatás, hisz tanult szakmám és mindig kell a jó, kreatív, pontos, megbízható, precíz, felkészült könyvelő.

  Eleinte próbáltam embereket politikai nézetemről meggyőzni, mára feladtam. Reménytelen.Fejekben akkora a sötétség, hogy ott csak akkor lesz világosság, ha atombombával megvilágítják. Egyszer fog minden bevillanni aztán megjegyzik halálukig a látottakat.


 • 3./ Véleményem a hazámról.

 • Nekem pontosan annyi jogom van itt élni, mint akik azt hírdetik, hogy nincs. S ha egyszer erről törvényt hoznak, hogy nem nevezhetem hazámnak, akkor azt már úgy hívják, hogy egyeduralom.Megyünk rendesen arrra felé, de még nincs törvény. Viszont vannak szobrok, terek, utcák ami láttán a hányinger kerülget.

  Elmennék szívem szerint, de munkám, megízatásaim ide kötnek. Viszont amikor az életem fog kockán forogni nem fogok hezitálni, tudom mit kell akkor tennem, azt nekem a lelkiismeretem, megérzésem előre megsúgja.Tudom. Határozottan tudom. MENEKÜLNÖM KELL MAJD, de még most nem.

  Milyen véleménnnyel vagyok hazámról ennek tudatában????Olyannal. Pontosan olyannal.


 • 4./ Meddig tart ez az őrület?

 • Addig, amíg ezek akik hatalmon vannak meg nem erősödnek annyira, hogy egyszerűen nem lesz ellenfelük, és akkor olyat tesznek amit emberi képzelet fel nem tud jelenleg fogni.Ezeknek ki kell tombolniuk magukat és gyilkolniuk kell válogatás nélkül, mert ezt a felszínen lévő érlelődő nyers gyilkolhatnékot nem lehet jósággal, szerénységgel legyőzni. A józan ész már a hatalmonlévőkben eltűnt a kielégíthetetlen hatalomvágy, gyűlölet miatt.

  Sok embernek el kell pusztulni a semmiért az értelmetlen hatalommánia miatt.

  Amikor kitombolták magukat és megrészegedve önnön égi, s földi nagyságuktól eltelve elveszítik az éberségüket, akkor fog az elnyomott, megalázott, kisemmizett nép lépni és leszámolni egyes bűnösökkel.Sajnos nem mindegyikkel, mert a hirtelen jött dühükben gyilkolni fognak, s utána a józan ész kerekedik felül bennük és megállnak féluton. Ez lesz a vesztük a kövdetkező generáció veszte.

  Ha az elnyomott nép fellázad és gyilkol, akkor végezzenek alapos munkát!

  Ezt üzenem nekik.

 

 
2014.febr.20.

Gondolkodom

Egy vita nyomában!

Napok óta gondolkodom,de valahogy nem értem.Hogyan lehetnek ilyen fanatikus gondolkodású emberek.Úgy éltetik a vezérüket,hogy a realitásoktól is elszakadnak.Nem tudom,de valahogy az elözö rendszerben a pedagógiával,a gyerek és ifjúság neveléssel nem volt minden rendben.Talán nagyon el lett túlozva az egész un:szocialista embertipus megformálása,és pont az ellenkezö negatív hatást értük el.

Erröl mi a véleményetek?

Ezt kérdeztem egy ismerösömtöl:

Csak a kíváncsiság kedvéért.Mi nem tetszett neked, mi nem volt jó abban az idöben.Miben látod,hogy ez ami most van jobb!

Az 1945-1990 közötti idöszakra gondoltam.

Ezt a választ kaptam:

Igen valóban nagyon hanyatlani látszik Orbán Viktor csillaga! Csak két olyan világnagyhatalmat képviselő ember jött el a mi kis hazánkba hozzá, mint Merkel és Putyin. Szerintem a vörös köd nem az én szememen van! Tibor, nem az a kérdés mi nem tetszett, hanem, hogy mi tetszett? Nem volt demokrácia, a szocialista eszmék mögé bújva leigázták és irányították a népet, kölcsönökből adtak ingyen a párthű embereknek mindent, amit szorgalmas dolgos emberektől vettek el, akik nem álltak be az elbutított birka sorba, miközben az egyenlőségről papoltak, saját maguknak esze ágában sem volt a néppel egyenlőséget vállalni. Dőzsöltek, kastélyokban, villákban éltek. A mai politikusok kismiskák az akkori pártemberekhez képest tolvajlás és fényűzés tekintetében. És még reggelig sorolhatnám! De nem fogom, mert nincs értelme és minek is...

 
2015.febr.18.

Beszélgetésem Józseffel

1.Jön a tavasz, a megújulás évszaka. Mit vársz ettől az évszaktól?

 

- Minden évszakot szeretek, mert mindegyiknek megvan a maga szépsége. A tavaszt meg a természet megújulása miatt, a virágzás kezdete és a rügyfakadás miatt mindenki szereti, én is. Abban az értelemben, hogy esetleg társadalmi megújulást is hozhatna nem sok jót várok a tavasztól. Talán a jobb idő alkalmasabb lesz a demonstrációkra, de addig valami értelmesebb módon kellene azt megszervezni, mert az internetadó elleni tüntetés után mindig egyre kevesebben mentek el a következőkre. Itt Nyíregyházán az utolsón már talán 200-an sem voltunk, pedig szinte az összes szónokok egészen jól összerakta a mondanivalóját és összességében kifejezte amit mindannyian érzünk gondolunk.

 

2.Sokat beszélgetünk vitatkozunk itt a Facebookon. Sokszor úgy érzem, hogy ez csak falra hányt borsó. Mi erről a véleményed?

 

- A Balos csoportban beszélgetünk. Bizonyos mértékben kibeszéljük a bánatunkat. Arra jó, hogy lássuk nem vagyunk egyedül a gondolatainkkal, a gondjainkkal, hiszen a többiek is eléggé hasonlóan gondolkodnak. Igen, lehetne ez valaminek a csírája is, de ahhoz kellene egy kemény mag akit támogathatunk. Kornél egészen aktív és többnyire egyetértek vele. Bírálni már ő is tud. Ennél többre még én sem jutottam. Talán az ő szeme élesebb mint az enyém.

 

3.Szereted e a zenét?

 

- Imádom! Sokszor azon bosszankodom, hogy miért nem a Kodály Zoltán pedagógiai módszerével folyik az oktatás a magyar általános iskolákban? A bölcsiben meg az oviban még csak-csak, de az általános iskola egy törés a gyereknek, mert egyik pillanatról majdnem teljesen megszűnik a zene az oktatásban. Heti egy énekóra. Ez teljesen nevetséges.Sokan úgy gondolják, hogy a Kodály-módszer az ének-zene oktatásról szól, de nem! Csak az éneket és a zenét felhasználja arra, hogy a gyerek nyugodt és boldog legyen, azaz jól érezze magát az iskolában. Ettől meg az énekléstől ének tanulástól a gyereke agya sokkal könnyebben dolgozza fel a „komoly” tudományokat is!Amúgy zeneileg mindenevő vagyok. Egy erős kivétel van mégpedig a műdalnak azt az irányzatát amit magyar-nóta és cigány-nóta néven ismerünk. Na attól a falra tudnék mászni.De! Itt is van kivétel, mert van aki ezt is hitelesen tudja előadni. Bangó Margitot például zseniálisnak tartom. Mondjuk emberileg is. A '60-as, '70-es, '80-as évek magyar pop és rock előadóit és együtteseit mind szerettem. Kezdve a Bergendytől a Beatricéig! A régi P-Moil-t is. Az EDDA-t valamiért nem nagyon, most meg végképp nem.Nagy kedvenceim közé tartozott a HBB. Ők rengeteg nyugati rock és blues dalt is előadtak magyarul a koncerteken. Én a nyugati rockot rajtuk keresztül, illetve az ő hatásukra kezdtem el felfedezni. A napokban írtam is az idővonalamon Földes László születésnapjára, hogy az ő eredeti végzettsége népművelő volt és meg maradt annak a rockzene színpadán is. Szóval sokféle zenét szeretek, fel sem lehet sorolni sem a műfajt sem az előadókat vagy szerzőket.

 

4.Az magyar parlamenti és azon kívüli ellenzék tehetetlen. Szerinted is?

 

- A mai magyar politikai és közélet siralmas. Valóban nem sok reményre ad okot az ellenzék összessége. 1990-ben nagy várakozások közepette vártuk a változást és azóta minden kormány alapvetően csalódást okozott. A legtöbb kifejezetten kártékony volt és még a legnehezebb helyzetben lévő Horn kormány tudott az adott körülmények között valamelyest elfogadhatóan működni. Orbán minden kormányzati ciklusát az egyértelműen kártékonyak közé lehet sorolni. A populizmusa a legrosszabb értelembe vett nacionalizmusa, (ami valójában csak álruha), no meg a hataloméhsége és a demokrácia kikezdése sőt szinte tejes felszámolása nagyon visszataszító számomra. A 2002 utáni MSZP viszont bebizonyította 8 éven át, hogy alkalmatlan a magyar közállapotokat kézen tartani. 2010-től meg csak abban reménykedem, hogy megérem még ennek a katasztrofális sorozatnak a végét! és lesz még Magyar Köztársaság!Igen, sajnos nincs senki akire rá lehetne bízni az országot! Vannak akik demokrácia felfogásban már kis híján jók lennének, de akik nem vették számba az elmúlt 25 évben elkövetett hibáikat, csak a sértődöttet játsszák amikor az úgynevezett civil tüntetők nem kérnek belőlük sem, akkor én ettől csak kevésbé bízom bennük!Vannak akik azt mondják mindegyik lopott csak nem egyforma mértékben. Sajnos a látszat is ezt erősíti. Nem tudom mással magyarázni azt amikor Orbán óriási hibáira nem csapnak le és nem kovácsolnak belőle tőkét! De ugye előbb a hitelüket kellene helyreállítaniuk. Amíg nem látjuk, hogy ők belátták a hibáikat és nem mindig másra akarják fogni a saját kudarcukat addig mit várnak tőlünk? Vak hitet? Azt ne is várják! Azok az Orbán oldalán vannak. Tudom Orbántól mindannyian nagyon szabadulnánk már, de ne csak ez legyen már ez egyetlen összekötő kapocs!Nos ezért gondolom sokakkal együtt, hogy új erőknek kellene színre lépni. És nem mondom, hogy az aki a 25 évben valamilyen szerepet vállalt az egyformán bűnös, de része van benne! Talán mág alkalmas is lenne valamilyen vezető szerepre, de ne az első sorban tegye! Álljon be dolgozni és meglátjuk!És azért vannak új arcok is! A PM meg egy Schiffer nélküli LMP például nekem nagyon bejönne! De még az Együtt meg a Szolidaritás is. Tudom mindenütt akadnak már olyanok akik politikailag nem szüzek! Csak egyelőre az a baj, hogy mindegyik elég kicsi. De ha úgy adódik pillanatok alatt meg tudnak ezek nőni!

Na tessék, szómenésem volt. Azért remélem értelmesen sikerül összefoglalni a lényeget! Pedig egy csomót húztam is belőle. Hogy? Többet kellett volna?

Ajánlott forrás a zenei kérdéshez: http://youtu.be/Cz_-AmIW5I0

 
 
2015.febr.09.

Andreával

Baraksóné Juhász Andreával folytatott beszélgetésem.

 

 

1.A mai világunkban mi foglalkoztat Téged a legjobban?

 

Először is nagyon köszönöm Neked a lehetőséget. Elsősorban családanya vagyok, így a legjobban gyermekeim jövője foglalkoztat. Egy ilyen alattomos, kiszolgáltatott, pénz orientált világban hogyan tudnak majd elindulni a nagybetűs életbe.Hogyan lesz lehetőségük érvényesülni egyszerű munkás emberek gyermekeiként akkor, amikor egy újfajta, "magukfajta" Horthy rendszeren alapuló világnézet látszik kirajzolódni. Másodsorban, a saját jövőnk sem elhanyagolható, hiszen szeretnénk a gyerekeink felnőtté válásának útját végig kísérni, majdani unokákat megérni. Ebben a stresszes, kiszámíthatatlan és bizonytalan életünkben ez bizony nagyon távolinak tűnik. Sokszor elgondolkodunk a férjemmel, hogy mi biztosan nem kísérhetjük majd őket, egészen a messzi jövőig.Ez sokat elszomorít bennünket.

 

2.Miért vagyunk itt ahol vagyunk?

 

Ez talán kapcsolódhatna is az első kérdésedhez,mert ugye az én korosztályom a rendszerváltást követően, közvetlenül lettünk kamaszok, majd pedig pár év múlva kezdtük az életet a magunk lábán. Az én korombeli szemszögéből nézve, nem volt azt hiszem átmenet. Hirtelen kaptunk valamit, amivel nemtudtunk mit kezdeni. Szüleink pedig akik akkor voltak 30-40 évesek, szintén így éreztek, mindazzal együtt véve, hogy amit eddig tanultak, mondtak nekik az egyszeribe semmivé, vagy bizonytalan hazugsággá vált. Mintha mondjuk kikerültek volna egy virágos rétről, ahol mint szorgos méhecskék tették a dolgukat, éltek viszonyleg nyugodtan kiszámíthatóan, innen hirtelen egy zord farkasokkal teli világba. Onnatól nem az számított hogy ki milyen becsületes, hanem milyen ügyeskedő. Elindult a hajsza a puszta létért. Ez pedig egyre csak fokozódott. Megváltoztunk. Felörlődtek szerintem az emberek.Sokan a puszta létért való küzdelemben, mások pedig a hatalom mámorától veszítették el önmagukat.

 

3. Tudunk e még közösségben gondolkodni?

 

Szerintem igen. Megkell találni a közös célt. Csak van egy olyan sajátos magyar mentalitás, hogy megvárjuk azt az utolsó cseppet a betelt pohárhoz.

 

4.Véleményed szerint ebből a kálváriából van e kijutás?

 

Bár tudnám. Biztosan lesz, kell hogy legyen. De most annyira képlékeny és gyorsan változó minden, hogy nem lehet jóslatokba bocsátkozni. Véleményem szerint egy széleskörű, valódi érdekmentes összefogás lenne a megoldás. De ez most csak álom.

 
 
2015.febr.08.
 

Egy világrendszer felbomlása

Megtörtént összeomlott a keleti blokk,darabjaira szakadt a "Nagy-Szovjetunió".Vége lett egy rendszernek,megbukott.Ez történt,felejtsük el.

 

Viszont ahogy megbukott és telt az idö valahogy magára mardt.Környezetébe,a határanál más rendszer csírái bontkoztak ki,amelyek a "Nagy Orosz medvét" felbosszantották.Kitolta határait a Nato,kiterbélyesedett az Európai Unió.

Mindezeken is el lehetne gondokodni,hogy miért is alakult ki ez a mostani helyzet.Tán Oroszország becsapva megsemmisítve érezte magát.Az a híres szovjet "Vörös" hadsereg amely Berlinig zavarta a náci németeket egyszerre semmivé vált.Szerintem az önérzetébe lett megbántva Oroszország és utolsó csepp a pohárban Ukrjana kérdése volt.

 

Az ember mindig késöbb okos,de tán 25 évvel ezelött egy semleges zónát lehetet -kellett-volna kialakítani a Fekete-tengertöl a Balti-tengerig.Talán,volna....Mint ahogy nagyapám is modta:A volna a nincsnek a sógora!
 
 
 
Egy vélemény
 

2010 nyár végén egy Index fórumon két dogot írtam.
1. "Eszembe jutott a kis gömböc című mese." A FIDESZ kipukkanására gondoltam. Annyit zabálnak, hogy nekik semmi sem lesz elég, de előbb-utóbb lesznek akiknek nem vagy kevesebb jut mint reméltek és borítanak! Talán most Simicska az első borító, hátha felbátorodnak a többiek is.
2. "Ahhoz, hogy Orbánt 2014-ben le lehessen váltani, ahhoz az kellene, hogy az MSZP még az idén feloszlassa magát!" 2010 nyara volt!

Lehet, hogy mind a két kijelentésem beigazolódik? Bár én a Fidesz-gömböc kipukkanását hamarabbra vártam.

 
 
2015.febr.04.

Beszélgetés,vagy valami más

Csoporttársaunkat Vándor Andreát kértem fel egy interjúra.Kérdéseket szerettem volna feltenni,amire Ö válaszait megfogalmazza.Erre nem került sor,mert Andrea ezt az írást küldte el számomra-számounkra.

 

Íme a teljes anyag.

 

Megtisztelő számomra ez az elképzelésed – még ha nem is értem az okát, hiszen egy ugyanolyan jelentéktelen (és tehetetlen) kis porszem vagyok, mint a nagytöbbség ebben az országban. S bár kétségtelenül az én életemnek is megvannak a kisebb-nagyobb történései, ahogy azoknak vagy gondolataimnak esetleges tanulságai, ezt sokan mások is ugyanennyi joggal elmondhatják magukról. Olyanok, akik a múltban v. talán még a jelenben is többet tudtak, tudnak tenni azért, hogy e haza újra fejlődőképes, virágzó legyen, s e nép emberi módon élhessen. Tény, hogy ami módomban állt, s amire képes voltam, azt soha nem mulasztottam el megtenni legjobb szándékom és tudásom szerint. De az is világos számomra, mindez az erőfeszítés mennyire hiábavaló volt! Ahogy az is, ha ma már egyedüli lehetőségemmel élve olykor igyekszem írásaimmal, kommentjeimmel (adott esetben verseimmel is) másféle megközelítési szempontokra, alternatívákra ráirányítva a figyelmet közös gondolkodásra, útkeresésre, s az ehhez elengedhetetlenül szükséges toleranciára, empátiára, kompromisszumkészségre késztetni honfitársaimat. Pedig nagyon sokak jószándéka bukik el ezek szinte teljes hiányán évszámra napirenden - s alapvetően ez a legfőbb indoka hazánk jelenlegi tragikus helyzetének! A kiutat pedig már végképp nem látom, bármennyire igyekszem is megtalálni. Csak minden alkalommal nő bennem a kiábrándultság és keserűség rendszeresen azt tapasztalva, hogy a mi oldalunkon is folyamatosan csak süketek párbeszéde zajlik, miközben gőzerővel mélyítjük a saját szekértáboraink között önként megásott árkokat. Megszűnt a bizalom egymásban, fokozatosan leépültek már a legalapvetőbb erkölcsi normák, s úgy tűnik, ezzel párhuzamosan az együttműködés lehetősége is kilátástalanná vált immár. Nem tudom, mit kérdeznél tőlem, s én mit válaszolhatnék ezek után? Valami biztatót, kicsit is pozitív kicsengésű elképzeléseket biztosan nem oly sok és ennyire mély csalódások után. Ha olykor még írok, ahogy mai megosztásom felvezetőjében is tettem, már csak az vezérel, hogy lehetőleg ráébresszek másokat azokra a végzetes folyamatokra, melyek előre prognosztizálható végkimenetele esetén többé nem lesz, aki még írhatna, s azok sem, akiknek írni lehetne...! Szóval láthatod: nem vagyok éppen ideális interjúalany semmilyen szempontból. De ha mindezek ellenére mégis úgy látnád, volna értelme feltenni a kérdéseid, ígérem, igyekszem értelmes válaszokat adni azokra. Ám az sem kizárt, hogy az eddigiekben már valamennyire megadtam előre is... Vagy legalább is kikövetkeztethető belőle, mit mondanék. Ezért hát e totál letargikus kifakadásom máris szabadon felhasználhatod interjú gyanánt, ha jónak látod. Mert félő, hogy ha egyetlen kérdésed ennyire keserű reakciót húzott ki belőlem, a továbbiak ezt a kilátástan életérzést csak tovább fokoznák. Így pedig nem előremutató, ébresztő hatású volna másokra az interjú, csak a reménytelenséget erősítenék bennük! Sürgősen be is fejezem tehát, mielőtt benned is elültetném ezt az érzést, jóvátehetetlenül elrontva az estéd, sőt, elkövetkező napjaid is jó időre... Ezt ti. nem szeretném! Ugyanis neked és minden tiszta szándékú barátomnak, embertársamnak én csakis a legjobbakat kívánom szívem minden melegével! És arra kérem a Sorsot, óvjon, segítsen titeket abban, hogy végre már sikerre vezessen a rengeteg áldozat, amit felvállaltok azért, hogy segítsétek jobbítani e már könyörtelenül meggyötört világot!

Egy kis kiegészítés:

S noha tudom, meglelhetősen lehangoló kicsengésűek a benne megfogalmazottak, de talán még így is lehet gondolatébresztő hatásuk... Sokatmondó lehet, ha olyan vki, mint én is, aki sose törődik bele, ha nem úgy mennek a dolgok, mint elvárható volna, mint szeretné, miért válhat annyira letörtté, mint a szavaimból érzékelhető. Mert akkor vajon mit érezhetnek azok, akik a napi túlélésért küszködnek - reménytelenül, hogy lehet kiút. Én.pedig nem magamért küzdöttem soha életemben, csupán nem voltam képes tétlenül elnézni mások gondjait, szenvedését. Igaz, voltak olyan kegyetlen éveim, amikor a saját bőrömön érezhettem, amit ők egyre többen és többen már évtizedek óta napirenden átélnek... S mert tudom, nem elég egyénileg vmelyest kievickélni a bajból, meg kell fogni azok kezét, akiknek már ehhez sem maradt erejük, és tenni azért, hogy nekik is sikerülhessen! Ezért nem adom fel soha, akkor sem, ha még oly kilátástalannak tűnik. S ígérem, most is össze fogom szedni magam, hiszen ezer a dolog, ami ránk vár!!!

 

Katasztrófa
 

Bizonyára sokan másként vélekednek, mint én, mégis átküldöm nektek is ezt a tegnapi megosztásom - hátha találtok a felvezetőmben olyan pontokat, amelyek alapján közös nevezőre juthatunk az immár számunkra is égetővé vált, sokak által mégis hanyagolt külpolitikai fejleményre, ami egyszerűen
maga az ŐRÜLET!!!
Amíg mi bőszen hadakozunk pro v. kontra kifliárakon, ferihegyi útdíjakon, nyetadón (stb.), ahogy azt fentről gondosan megkoreografálták számunkra úgy itthoni vezírünk és kutyái, ill. a „művelt nyugat” propagandagépezete a terrorizmus elleni küzdelem ürügyén, eközben a fejünk fölött kisded játékaikat űzve gátlástalanul kergetik bele a világot megint egy minden korábbinál pusztítóbb katasztrófába!!!
E készülő borzalom fenyegetése mégsem jut el az emberek tudatáig!
Még legújabban felkent civil szószólóink is gondolkodás nélkül alászaladnak annak az álságos porhintésnek, amellyel új ellenségeket kreálva minden lehetséges trükkel elfedni igyekeznek a világot újra felosztani szándékozó panamákat.
És percre sem gondolkodtatnak el szinte senkit a puszta tények! A régi módszerek kiválóan működnek akkor is, ha nem is olyan régen számtalan esetben megégettük magunkat azok miatt!!!
Szünet nélkül harsog megint a hidegháborús uszítás és nyomulás nagyhatalmi törekvéseik korlátlan kiszélesítéséért az amik, noha az ő boszorkánykonyhájukban főzték ki azt a kotyvalékot, aminek révén az ukránok felhasználásával Oroszországot ismét fenyegethetik, és térdre kényszeríteni igyekeznek! Szemrebbenés nélkül rúgva fel a megállapodást, miszerint Ukrajna semlegességét mindkét fél garantálja a jövőben!!! Most mégis Putyint démonizálják, és az orosz népet büntetik szankciókkal a saját mesterkedéseiket, egyértelműen emberiség elleni bűneik sorát eltagadva. És nem mellesleg még mindazokat is, akik önként alávetik magukat akaratuknak.
Csakhogy mi, egyszerű kisemberek mennyit tudhatunk arról, mi zajlik a háttérben akár nyugaton, akár keleten, és miféle megfontolások motiválják egyik v. másik felet – magyarul: különb-e a másiknál valamelyik is?!
Mi ugyanis kizárólag a csordaszellem által determináltan „megszűrt” híradásokhoz juthatunk hozzá! Ezek igazságtartalmukról tehát édeskevés valós ismeretünk lehet!
Mert Európa vezetői – engedve a nyomásnak, ill. az orruknál tovább látni nem hajlandó, jól felfogott PILLANATNYI érdekeiknek – felsorakoztak e gyalázatos politika mellett, amelynek téziseit az az egész történelme során kizárólagos világuralmi hegemóniára törő ami „nagytesó” diktál, melynek demokratikus gyakorlatába mindig is belefért a világcsendőri szerep, ha bárhol e földtekén vmely állam irányvonala kicsit is zavaró volt az általuk kívánatosnak ítélttől, azaz nagyhatalmi, gazdasági érdekeik érvényesíthetőségének kivitelezésétől. Mint azt anno nyíltan megmondták, ellenségként kezelik mindazokat, akik nem szolgálják ki elég lelkesen elvárásaikat!
Láthattuk, miként építették újjá a vasfüggönyt, hogyan tartják sakkban még szövetségeseiket is: lehallgatva telefonjaikat, teljes kontroll alatt tartva informatikai rendszerüket, lazán beáldozva akár gazdaságuk talpraállításának lehetőségét a bankáraik által előidézett világrengető pénzügyi-gazdasági válságból, nem kevésbé politikai kultúrájuk és stabilitásuk megőrzését, mi több a világbéke fenntarthatóságát is!!!
S mert nem tartották elégséges, kellőképpen gyors és ütős taktikának újra az olajháború eszközeivel leamortizálni Oroszország gazdaságát, hát szemet vetettek Ukrajnára, a Krímre is, hogy geopolitikai helyzetüket a legrövidebb időn belül kiszélesíthessék – KERÜLJÖN, AMIBE KERÜL!!!
Azok pedig, akik keservesen megfizetik majd ennek árát, MI LESZÜNK…
Mert gondolkodás és ellenállás nélkül újra meg újra felülünk egy hazug propaganda álságos üzelmeinek. Sőt, néhány értetlen hangadó – akarva, akaratlanul – még rá is segít e panama hatékonyságának fokozására: szajkózva tovább a hamis szólamokat, ahelyett, hogy a rendelkezésünkre álló tényeket átgondolva, a kialakult mind tragikusabb helyzetet ideológiamentesen, józanul elemezve segítenék a politikában eligazodni kevésbé tudó embereket a tisztánlátásban, hogy miféle (már nyílttá vált) kalandorpolitikai tendenciák teszik kockára még e már amúgy is mérhetetlenül nyomorúságossá tett létünket is!
Az ami és a lengyel vezetés tehát már fegyverekkel szándékoznak beavatkozni a konfliktusba, még inkább elmélyítve, kockázatosságát tovább növelve e tragikus helyzetnek, amit oly gondosan előkészítettek!!! És hogy milyen készségesek is már megint lengyel barátaink… A Holocaust-megemlékezés kapcsán a nagymedvének bevitt övön aluli ütést követően még inkább fitogtatni akarják „erejüket”. Pedig ha csöppnyi józan eszük volna, rájönnének, Putyin meghívásának elszabotálásával valójában nem őt, hanem azt a népet alázták meg, amely polgárai millióinak élete árán hosszú évtizedekre megszabadította a világot a koncentrációs táborok rémén kívül a fasizmus őrülete alól is. Ez pedig megint egy olyan megbocsáthatatlan bűn, amit aligha fog lenyelni az orosz nép, miként – lássuk be – a puszta létüket fenyegető ami nyomulást sem tűrhették el tétlenül…
S bár Merkel kancellár tegnap úgy nyilatkozott budapesti sajtótájékoztatóján, hogy nem hisz a helyzet fegyveres megoldásának teóriájában, amiben MAXIMÁLISAN IGAZA IS VAN!!!, ám abban mégse bízzon senki, hogy abból a buliból kimaradhat Európa v. a világ bármely országa, amit az Újvilág kiagyalt szupertitkos műhelyeiben, és bármi áron kikényszeríteni törekszik! Ahhoz túl sok az olyan gócpont e kizsigerelt, agyonfanatizált földön, melyek közül akár egy is túl sok ahhoz, hogy bárki megúszhassa az újabb, minden eddiginél nagyobb, készülő globális tragédiát!!!
S még azok sem fogják tudni a következményeit elhárítani maguktól, akik a gyújtózsinórt beizzítva ezt eredetileg kiprovokálták…
Ha kérhetném, megfontoltabban tehát a tüntetések tematizálásával!
Szó se róla: temérdek okunk van arra, hogy a tiltakozásunknak hangot adjunk. A legfontosabb mégis az, hogy a béke és egy emberséges világ eléréséért világnézettől függelenül hallasuk mindannyian a hangunkat itthon és szerte külföldön, hogy ÉLHESSÜNK, ÉS JÖVŐJE IS LEHESSEN AZ EMBERISÉGNEK!!! 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 111
Tegnapi: 105
Heti: 332
Havi: 1 703
Össz.: 252 671

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek XXVIII
Balos - © 2008 - 2018 - balos.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »